Ankara'da tüketime sunulan tavuk, karkas, burger ve karaciğerlerinde arcobacter türlerinin saptanması
Determination of arcobacter species in poultry carcass, burger and liver offered to consume in Ankara
  1. Tez No: 144519
  2. Yazar: NEBAHAT ORAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN SARIMEHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Tavuk karkas, Tavuk burger, Tavuk karaciğer, Arcobacter, Poultry carcass, Poultry burger, Poultry liver, Arcobacter
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
64 ÖZET Ankara'da Tüketime Sunulan Tavuk Karkas, Burger ve Karaciğerlerinde Arcobacter Türlerinin Saptanması Ankara'da satışa sunulan tavuk karkas, burger ve karaciğerlerindeki Arcobacler prevalansını belirlemek amacıyla yürütülen bu çalışma kapsamında, farklı satış noktalarından alınan, 50'şer adet tavuk karkas, burger ve karaciğer örneği incelenmiştir. Arcobacler'lerin izolasyonu deBoer ve ark. (1996), identifıkasyonu ise Vandamme ve ark. (1992a), On (1996), Atabay ve ark. (1998), Atabay ve ark.(2002), On ve ark. (2002) tarafından bildirilen yöntemler esas alınarak gerçekleştirilmiştir İncelenen numunelerin %58,6'sının (88 / 150) Arcobacter spp. ile kontamine olduğu saptanmıştır. Elde edilen izolatlann %88,6'sı (78 / 88) A. butzleri, %11,3'ü (10 / 88) ise A. cryaerophilus olarak identifiye edilmiştir. Tavuk karkası örneklerinin %96 (48 / 50) oranında Arcobacter spp. taşıdığı belirlenmiş ve bu izolatlann %83,3'ü (40 / 48) A. butzleri, %16,6'sı (8 / 48) A. cryaerophilus olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, incelenen tavuk karaciğeri örneklerinin %80'inden (40 / 50) Arcobacter spp izole edilmiş ve bunların %95'i (38 / 40) A. butzleri, %5'i de (2 / 40) A. cryaerophilus olarak identifiye edilmiştir. Bununla birlikte, analize alınan tavuk burger örneklerinin hiçbirinden Arcobacter izole edilememiştir Sonuç olarak, tavuk eti ve karaciğeri yoluyla, başta A. butzleri olmak üzere Arcobacter türlerinin insan sağlığı açısından tehlike oluşturmasının önlenebilmesi ve kontaminasyonun en aza indirilebilmesi bakımından, üretimden tüketime kadar geçen her aşamada, hijyen kurallarına uyulması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
65 SUMMARY Determination of Arcobacter Species in Poultry Carcass, Burger, and Liver Offered to Consume in Ankara In comprise of this study was undertaken to determine the prevalence of Arcobacter in poultry carcass, burger, and liver offered to consume in Ankara, it was examined the 50 each of poultry carcass, burger, and liver samples, obtained from different sale points. Isolation of Arcobacter was performed according to de Boer et al. (1996), however the identification was performed according to Vandamme et al. (1992a), On (1996), Atabay et al. (1998), Atabay et al.(2002), and On et al.(2002). It was determined the rate of 58.6 % (88 / 150) of investigated samples were contaminated with Arcobacter spp. The isolates were identified at the rate of 88 6 % (78 / 88) as A butzleri, 1 1.3 % (10 / 88) as A. cryaerophilus. It was determined at the rate of 96 % (48 / 50) of the poultry carcass samples carried Arcobacter spp. and it was defined those isolates as A. butzleri at the rate of 83.3 % (40 / 48), as A. cryaerophilus at the rate of 16.6 % (8 / 48). In addition, Arcobacter spp was isolated from poultry liver samples at the rate of 80 % (40 / 50) and identified as A. butzleri at the rate of 95 % (38 / 40), as A. cryaerophilus at the rate of 5 % (2 / 40). However, Arcobacter was isolated none of poultry burger samples that analysed. As conclusion, it might suggested that applying to hygienic precautions in all stages from produce to consume for minimizing the contamination and prevent the risk for public health of Arcobacter species such as principally A butzleri, through poultry meat and liver.