Ankara'da tüketime sunulan süzme balların kimyasal kaliteleri
Chemical quality of the strained honey consumed in Ankara
- Tez No: 144520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KÜPLÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Bal, çam balı, çiçek balı, kimyasal kalite, süzme bal, Chemical quality, flower honey, honey, honeydew honey, strained honey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
75 ÖZET Ankara'da Tüketime Sunulan Süzme Balların Kimyasal Kaliteleri Ankara'da tüketime sunulan süzme balların Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre uygunlukları ve kimyasal kalitelerinin saptanması amacıyla 70 süzme bal örneği analiz edildi. Kimyasal yönden analiz edilen süzme çiçek ballarının, rutubet miktarının ortalama % 16,3 ± 0,348 olduğu ve % 2,86'sımn, diastaz sayılarının ortalama 11,58 ± 1,514 olduğu ve % 42,85'inin, HMF miktarının ortalama 74,51 ± 12,166 mg/kg olduğu ve % 45,71 'inin, invert şeker miktarının ortalama % 70,48 ± 1,856 olduğu ve % 8,57'sinin, sakaroz miktarının ortalama % 5,28 ±0,816 olduğu ve % 5 1,43 'ünün, 14'ünün ticari glikoz içerdiği ve % 40'mm, kül miktarının ortalama % 0,37 ± 0,025 olduğu ve % 1 1,43 'ünün, 7 'sinin nişasta içerdiği ve % 20 'sinin, 2 'sinin zehirli polen içerdiği ve % 5, 71' inin Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun bulunmadığı ve titre edilebilir toplam asitliğin ortalama 24,464 ± 0,993 olup tüm örneklerin uygun olduğu tespit edildi. Kimyasal yönden analiz edilen süzme çam ballarının, diastaz sayılarının ortalama 25,14 ± 1,640 olduğu ve % 2,86'sımn, HMF miktarının ortalama 21,50 ± 3,294 olduğu ve % 2,86'smın,sakaroz miktarının ortalama % 4,64 ± 0,880 olduğu ve % 25,71 'inin, l'inin ticari glikoz içerdiği ve % 2,86'sımn, 1 'inin nişasta içerdiği ve % 2,86' sının Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olmadığı ve rutubet miktarının ortalama % 15,62 ± 0,196 olduğu, titre edilebilir ortalama toplam asitlik miktarının 26,89 ± 0,885 meq/kg olduğu, invert şeker miktarının ortalama % 71,56 ± 0,868 olduğu, kül miktarının ortalama % 0,44 ± 0,022 olduğu tespit edildi. Ankara'da tüketime sunulan süzme bal örneklerinin istenilen kalitede olmadıkları belirlendi. Buna rağmen çam ballarının çiçek ballarına göre Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre uygunlukları daha fazla oranda bulundu.
Özet (Çeviri)
76 SUMMARY Chemical Quality Of The Strained Honey Consumed in Ankara Analysis of 70 filtered honey presented for consumption in Ankara were performed for determining the suitability regarding the Turkish Food Codex Honey Communicating and chemical quality. In filtered flower honey that were analysed towards chemically mean amount of moisture as % 16,3 ± 0,348, of % 2,86 ; mean diastase numbers as 1 1,58 ± 1,514, of % 42,85, mean amount of HMF as 74,51 ± 12,166 mg/kg, of % 45,71; mean amount of invert sugar as % 70,48 ± 1,856, of % 8,57; mean amount of saccarose as % 5,28 ± 0,816, of % 51,43, 14 sample including commercial glucose (of 40%), amount of ash as % 0,37 ± 0,025, of % 1 1,43; 7 sample including starch (of % 20), 2 sample including toxic polen whereas % 5,71 were found as insuitable regarding the Turkish Food Codex Honey Communicating and total acidification that could be titered as 24,464 ± 0,993 that all samples were found suitable. In filtered pine honey that were analysed towards chemically mean diastase numbers as 25,14 ± 1,640, of % 2,86; mean amount of HMF as 21,50 ± 3,294, of % 2,86; mean amount of saccarose as % 4,64 ± 0,880, of % 25,71; 1 sample including commercial glucose (of 2,86 %), 1 sample including starch, % 2,86 were found as insuitable regarding the Turkish Food Codex Honey Communicating and total acidification that could be titered as 24,464 ± 0,993 that all samples were found suitable; amount of moisture as % 15,62 ± 0,196, total acidification amount that could be titered as 26,89 ± 0,885 meq/kg, mean amount of invert sugar as % 71,56 ± 0,868 and amount of ash as %% 0,44 ± 0,022 were detected. The filtered honey samples presented for consumption in Ankara were not detected to be in required quality. However pine honeys were found more suitable regarding on Turkish Food Codex Honey Communicating in contrast to the flower honeys.