An empirical study of socio-economic determinants of crime
Suça etkiyen sosyo-ekonomik faktörler üzerine ampirik çalışma
- Tez No: 144748
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN SEREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Suç analizi, kolluk kuvveti, Türkiye'de suçluluk, kısa-dönemli suç tahmini. iv, Crime analysis, law enforcement, criminality in Turkey, short-term forecasts of crime. iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET SUÇA ETKİYEN SOSYOEKONOMİK FAKTÖRLER ÜZERİNE AMPİRİK ÇALIŞMA Dursun ARSLAN YÜKSEK LİSANS TEZİ, İŞLETME FAKÜLTESİ Tez Danışmanı: Yar. Doç. Dr. Doğan SEREL Ağustos 2004 Her toplumda suçlar bireylerin yaşam kalitesini azaltmaktadır. Suç önleme kavramı, suçların nedenlerinin ve önleme yöntemlerinin incelenmesi ile yakından ilişkilidir. Devlet istatistik kurumlan ve kolluk kuvvetleri çok çeşitli ve nicelikte suç verileri depolar. Güvenlik ile ilgili kurumlar, bu verileri suç oranlarını en alt seviyelere indirmek amacıyla kullanabilirler. Suç oranlarındaki zamansal ve mekansal değişimler üzerine literatürde bir çok çalışma mevcuttur. İşsizlik, eğitim seviyesi, nüfusun yaş dağılımı ve kişi başı gelir bir çok araştırmacı tarafından suç oranlarındaki farklılaşmaları açıklayan sosyo-ekonomik ve demografik faktörler olarak önerilmiştir. Kişi başına polis oranı, suçların aydınlatılma oranlan ve hapishanedeki tutuklu sayılan ise caydıncı faktörler olarak incelenmiştir. Tezde Türkiye'nin 81 ilinde işlenen hırsızlık, cinayet, şahsa ve mala karşı suçlar ampirik olarak analiz edilmiştir. Çoklu regresyon sonuçlan, gözlemlenen suçların aydınlatılma oranlan ile ters, kişi başına düşen gelir ile doğru orantılı olarak değiştiğini göstermektedir. Üç büyük ildeki hırsızlık oranlannın kısa dönemli tahmini için, 53 aylık zaman serisi verilerine, eğim ve mevsimsellikle ayarlanmış üssel düzeltme tekniği uygulanmıştır. Bütün uygulamalarda en yüksek ortalama mutlak hata oranı 15 % olarak gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EMPIRICAL STUDY OF SOCIO-ECONOMIC DETERMINANTS OF CRIME Arslan, Dursun M.B.A., Department of Management Supervisor: Assistant Professor Doğan SEREL August 2004 Crimes lower the quality of life for many people in all societies. The concept of crime prevention is directly related to the studies about causation and prevention methods. State statistics institutes and law enforcement agencies store various kinds and quantities of data. Law enforcement agencies can use these data to take some measures to eliminate and minimize the crime rates. Temporal and spatial variations in crime rates have been studied extensively in the literature. A variety of demographic factors including unemployment rate, education level, age composition of the population, and average income level have been suggested by different researchers as explanatory variables for observed variations in crime rates. Variables such as number of police per capita, crime clear-up rates, and incarceration population have been considered as deterrents of crime. In this thesis, using cross-sectional data associated with 81 cities in Turkey, selected types of crime (murder, theft, crimes against persons and property) are empirically analyzed. The multiple regression results indicate that crime rates in general are negatively related to clear up rates and average income level in a region seems to be positively related to crimes against property. For short term forecasting of crime rates, a trend and seasonality adjusted exponential smoothing scheme is applied to the time series data for theft rates in three major cities. The highest mean absolute percentage error computed based on one-period-ahead forecast errors is less than 15 % in all cases.