The effects of political and economic news on the intradaily performance of the İstanbul Stock Exchange
Politik ve ekonomik haberlerin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın güniçi performansına etkileri
  1. Tez No: 144749
  2. Yazar: AYÇA İLKUÇAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZEYNEP ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Politik haberler, ekonomik haberler, olay incelemesi, güniçi getiriler, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, mevsimsellik, Irak krizi, Reuters iv, Political news, economic news, event study, intradaily returns, Istanbul Stock Exchange, seasonality, Iraq Crisis, Reuters m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET POLİTİK VE EKONOMİK HABERLERİN İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI'NIN GÜNİÇÎ PERFORMANSINA ETKİLERİ Ayça İlkuçan Master, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Zeynep Önder Eylül 2004 Bu araştırma politik ve ekonomik haberlerin İMKB100 endeksine yaptığı anlık etkileri araştırmaktadır. Reuters Türkçe haber servisinde 1 Ağustos 2002 ve 31 Mart 2003 tarihleri arasında yayınlanan yerli ve yabancı kaynaklı haberler 5 ana ve 44 alt kategoriye aynimi ş ve bu haber kategorilerinin İMKB endeksinin ortalama getirişine ve getirilerin değişkenliğine olan etkileri incelenmiştir. İlk olarak haberlerin yayınlandığı dönemi içeren 25 dakikalık olay penceresindeki getirileri, aynı sürede hiç haberin yayınlanmadığı kontrol örnek serisi ile karşılaştıran olay incelemesi metodu kullanılmıştır. İkinci metod ise 15 dakikalık endeks getirileri ile hesaplanan ve mevsimsellik ve haber kukla değişkenlerini içeren GARCH (1,1) modelleridir. Genel olarak, yabancı ve yerel politik haberlerin endeksin hem ortalama getirişine hem de de değişkenliğine artırıcı bir etkisi olduğu bulunmuştur. Alt kategoriler arasında Irak krizi, genel seçimler ve Kıbrıs banş görüşmeleriyle ilgili haberlerin güniçi endeks hareketlerine önemli bir etkisi olduğu saptanmıştır. İncelenen dönemde yabancı ve yerel ekonomik ana başlığındaki haberlerin İMKB'deki getirilere önemli bir etkisi görülmemesine rağmen, üretim, bütçe, TCMB ihaleleri ve vergi ile ilgili ekonomik haberlerin hem getirileri hem de getirilerin değişkenliğini etkiledikleri bulunmuştur. İMKB 100 endeksinin yurtdışından gelen ekonomik haberlere de tepki verdiği bu çalışmada ortaya çıkan sonuçlardan bir diğeridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF POLITICAL AND ECONOMIC NEWS ON THE INTRADAILY PERFORMANCE OF THE ISTANBUL STOCK EXCHANGE Ayça İlkuçan M. S., Department of Business Administration Supervisor: Asst. Prof. Zeynep Önder September 2004 This study aims to analyze the immediate effects of political and economic news on the intradaily performance of the ISE100 stock index. For the period between August 1, 2002 and March 31, 2003, both domestic and foreign news are collected from the Reuters Turkish language news service and divided into four main categories and 44 sub-categories. First using an event study methodology, parametric and non- parametric tests are employed to compare the ISE100 index returns in the 5-minute frequency during the event window of the news to a control sample, which contains returns of intervals with no news. Second, six GARCH (1,1) models are estimated using returns in the 1 5-minute frequency, with dummy variables representing seasonal factors and news categories. Overall, political news are found to increase significantly both mean and variability of returns. Among the individual sub categories, the findings indicate that news about the Iraq Crisis/War, November 2002 elections and Cyprus peace negotiations influence intradaily index returns significantly. Although no significant impact of domestic economic news is found on mean and variability of returns using the broad classification of news, specifically, news about employment, forced savings, production, budget, taxes and CBRT auctions and economic news from other countries are found to affect the returns.