İşbirliğine dayalı grup çalışması ile öğrencilerin geometri anlama düzeylerinin belirlenmesi
Investigating the students' levels of geometrical understanding through cooperative learning
- Tez No: 144852
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirliğine Dayalı Grup Çalışması, Geometri Anlama Düzeyleri V, Cooperative Learning, Levels of Geometrical Understanding VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı; işbirliğine dayalı grup çalışması ile öğrencilerin geometri anlama düzeylerini ortaya koymaktır. Bu amaca yönelik olarak geliştirilen çalışma yapraklan, 16 saatlik pilot çalışma yapıldıktan sonra Trabzon Araklı Atatürk İlköğretim Okulu 8/B sınıfında, 2004-2005 eğitim-öğretim yılının ilk döneminde, 20 saat boyunca uygulanmıştır. Araştırmada araştırmacı öğretmen yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri çalışma yapraklan, öğrencilerin geometri anlamalarına ait gözlem çizelgeleri, öğrencilerle yapılan anket ve mülakatlar yoluyla elde edilmiştir. Elde edilen nitel veriler, Van Hiele'nin geometri anlama düzeyleri ile ilişkilendirilip araştırmanın problemine paralel olarak yorumlanmıştır. Nicel veriler ise, yüzdelikleri hesaplanarak tablolar halinde sunulmuştur. Bulgular, öğrencilerin geometrik şekillerin karşılıklı ilişkilerini ve dörtgenler arasındaki hiyerarşik ilişkileri görmede ve verilen bir dörtgeni en az özellikleri ile ifade etmede başanlı olmalan nedeniyle öğrencilerin Van Hiele'nin üçüncü düzeyindeki becerileri sergileyebildiklerini ortaya koymaktadır. Aynca, işbirliğine dayalı grup çalışmasının sunduğu sosyal ortamda öğrencilerin geometri anlamalanmn yaptıklan bilgi alışverişi ile süreç içerisinde gelişmekte olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, ortak bir amaç doğrultusunda, küçük gruplar halinde, işbirliği içerisinde, birlikte çalışma esasma dayanan işbirliğine dayalı grup çalışmasının eğitim sistemimiz içerisinde öğrencilerin geometri anlama düzeylerini belirlemede kullanılacak alternatif bir yöntem olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigating The Students' Levels of Geometrical Understanding Through Cooperative Learning The aim of this study is to show the levels of students'geometrical understanding through cooperative learning. The worksheets which had been developed according to this aim had been applied for 20 hours after a 16 hours pilot work to the students at 8 * grade in Atatürk Elemantary School in Trabzon/Araklı at the first term of 2004-2005 academic year. Action research method had been used in this study. The research results had been obtained from worksheets completed by students, observation forms which are related with the students' geometrical understanding, questionnaires and interviews that were implemented by the students. The qualitative data had been interpreted parallel to the research problem after being connected to Van Hiele levels of geometrical understanding. On the other hand, the quantitative data had been presented on the tables with its calculated percentages. The findings show that the students could reflect the abilities at Van Hide's third level as they had been successful in seeing the hierarchical relations between the quadrilaterals and expressing a given quadrilateral at least with its properties. Besides, they show that students' geometrical understanding is being improved in process by their exchanging of data at the social environment which the cooperative learning presents them. These results point out that cooperative learning which depends on the principle of working together in small groups with cooperation through a common goal can be an alternative method in our educational system which will be used in determining the students' levels of geometrical understanding.