The effect of instruction with concrete models on eighth grade students' geometry achievement and attitudes toward geometry
Somut modellerle öğretimin sekizinci sınıf öğrencilerinin geometri başarısına ve geometriye yönelik tutumuna etkisi
- Tez No: 153684
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFURE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geometri Tutum Ölçeği, Geometri Başarı Testi, Somut Modeller, Geleneksel Yöntem, Cinsiyet vıı, Geometry Attitude Scale, Geometry Achievement Test, Instruction with Concrete Models, Traditional Method, Gender
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz SOMUT MODELLERLE ÖĞRETİMİN SEKİZİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN GEOMETRİ BAŞARISINA VE GEOMETRİYE YÖNELİK TUTUMUNA ETKİSİ BAYRAM, Sibel Yüksel Lisans Tezi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Safure BULUT Kasım 2004, 112 sayfa Bu çalışmanın amacı somut modelle öğretimin sekizinci sınıf öğrencilerinin geometri başarısına ve geometriye yönelik tutumuna etkisini araştırmaktır. Araştırma Ankara da ki bir özel okulun 106 sekizinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Çalışmanın denekleri somut modeller (SM) ve Geleneksel Yöntem (GY) ile öğretim almışlardır. Ayrıca bu çalışmada somut modellerin sınıfta kullanılmasına uygun ortam sağladığı ve zevkli bir çalışma atmosferi yarattığı için İşbirliğine Dayalı Öğrenme Yöntemi (İDÖY) ve Keşfetme Yöntemi (KY) kullanılmıştır. Bu araştırmada veri toplamak için şu ölçme araçları kullanılmıştır. Geometri Tutum Ölçeği (GTÖ), Geometri Basan Testi (GBT) ve açık uçlu sorular. Bu çalışmada eşleştirilmiş ön-test son-test kontrol grup deseni kullanılmıştır. vıBu araştırmanın verileri kovaryans analizi ve iki yönlü varyans analizi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlan şunları göstermiştir: (1) geometri başarısı açısından somut modelerle öğretim alan öğrenciler ile geleneksel yöntem ile öğretim alan öğrencilerin ortalamaları arsında anlamlı fark vardır; (2) geometri başarısı açısından kız ve erkek öğrencilerin ortalamaları arasında anlamlı fark yoktur; (3) geometri başarısı açısından öğretim yöntemi ile cinsiyet arasında anlamlı etkileşim yoktur; (4) geometriye yönelik tutum açısından somut modelerle öğretim alan öğrenciler ile geleneksel yöntem ile öğretim alan öğrencilerin ortalamaları arsında anlamlı fark yoktur; (5) geometriye yönelik tutum açısından kız ve erkek öğrencilerin ortalamaları arasında anlamlı bir fark yoktur; (6) geometriye yönelik tutum açısından öğretim yöntemi ile cinsiyet arasında anlamlı etkileşim yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF INSTRUCTION WITH CONCRETE MODELS ON EIGHTH GRADE STUDENTS' GEOMETRY ACHIEVEMENT AND ATTITUDES TOWARD GEOMETRY BAYRAM, Sibel M,S. Department of Secondary School Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Safure BULUT November 2004, 112 pages The purpose of the study was to investigate the effects of concrete models on eighth grade students' geometry achievement and attitudes toward geometry. The study was conducted on 106 eighth grade students in one of the private school in Ankara. The subjects of the study received instruction with concrete models, and by the traditional method. Cooperative learning method and discovery learning method were also used to provide better classroom environment and to create exciting classroom atmosphere for the use of concrete models. The following measuring instruments were used to collect data: The Geometry Attitude Scale (GAS), Geometry Achievement Test (GAT) and open ended ivquestions. The present study was a matching-only pre-test- post-test control group design. The data of the present study were analyzed by Analysis of Co- Variance and by two-way Analysis of Variance. The results of the study indicated that: (1) There was a statistically significant mean difference between students received instruction with concrete models and those received instruction with traditional method in terms of the GAch; (2) there was no statistically significant mean difference between girls and boys in terms of GAch; (3) there was no statistically significant interaction between treatment and gender on GAch; (4) there was no statistically significant mean difference between students received instruction with concrete models and those received instruction with traditional method in terms of ATG; (5) there was no statistically significant mean difference between girls and boys in terms of ATG; and (6) there was no statistically significant interaction between treatment and gender on ATG.