Dış kaynaklardan yararlanma ve hastane işletmelerinde uygulanması
  1. Tez No: 144869
  2. Yazar: VAHİT YİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNSAL BAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Dış Kaynaklardan Yararlanma, Hospital, Outsourcing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
174 ÖZET Dış kaynaklardan Yararlanma ve Hastane İşletmelerinde Uygulanması Yüksek performans standartları, global rekabet, ürün hayat seyrinin kısalması, pazar yapısı ve müşteri taleplerindeki sürekli değişimler, işletmelerin öz yetenekleri ile ilgili faaliyetlere yoğunlaşmalarına neden olurken, işletmelerin öz yetenekleri ile ilgili olmayan faaliyetlerde ise dış kaynaklardan yararlanma (outsourcing) yoluna gitmelerini zorunlu hale gelmiştir. Aynı şekilde geniş bir amaçlar dizisi gerçekleştirmeye çalışan çağımızın kompleks organizasyonları olan hastane işletmeleri de daha etkin, verimli ve kaliteli hizmet sunmak için temel yeteneklerine odaklanmakta, temel yetenekleri dışında kalan hizmetleri bu alanda kendilerinden daha kaliteli ve düşük maliyetle sunan tedarikçilere devretme yoluna gitmektedirler. Türkiye'de hastane işletmelerinde dış kaynaklardan yararlanma (outsourcing) uygulamalarının yoğunlaştığı ve çeşitlendiği görülmektedir. Hastane işletmelerinde dış kaynaklardan yararlanma (outsourcing) uygulamaları daha çok“mavi yakalılara”ilişkin fonksiyonları kapsamaktadır, örmeğin bakım, güvenlik, yemek ve temizlik hizmetleri gibi. Bunun yanında beyaz yakalılara ilişkin fonksiyonlarda DKY uygulamaları genelde "Hastane Bilgi Sistemleıi'nde dikkati çekmektedir. Hastane işletmelerinde dış kaynak kullanımının giderek önem kazanmasının en önemli nedenleri arasında hizmet kalitesi, maliyet avantajı, kaynakların etkin kullanımı ve esneklik gibi stratejik avantajlar gelmektedir. Bu araştırma ile, hastane işletmelerinde DKY uygulamasıyla ilgili fayda ve riskler, uygulama süreci, amaçları gerçekleştirmede izlenecek stratejiler ve bu tekniğin başarılı olmasını sağlayacak faktörlerin bulunması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
175 ABSTRACT Outsourcing and Its Application in Hospitals Higher standarts of performance, global competition, shortened life span of goods, market structure, and the constant changes in customer demands have caused enterprises to focus on the activities related to their core competencies. On the other hand, while dealing with the activities that do not involve their core competencies, enterprises now have to make use of outsourcing. In the same way, hospitals, the complicated organizations of our age, are trying to accomplish a series of aims, getting focused on their basic capabilities to provide services which are more effective, productive and higher quality. As for the services not related to their basic capabilities, these organizations have them provided by suppliers that can provide these services better and at lower costs. It can be seen that the practice of outsourcing in hospitals in Turkey has been frequent and become varied. These practices in hospitals involve more the functions related to the“blue-collar personnel”. Maintanence, security, food, and cleaning are examples of such services. In addition, in performing the functions involving“white-collar personnel”outsourcing practices are usually observed in the areas such as“Hospital Information Systems”Among the most important reasons for the observed gradual increase of importance in making use of outsourcing in hospitals are strategic advantages such as service quality, lower cost advantage, effective use of sources, and flexibility. This study aimed at determining: the benefits and risks and application process involving the practice of outsourcing in hospitals, the strategies to be followed in accomplishing the aims, and the Factors that make this technique successful.