İlköğretim altıncı sınıf sosyal bilgiler dersinde yer alan kavramların kazandırılması düzeyi (Konya örneği)
The to be enabled level of concept in 6'th plas social studies course (simple Konya)
- Tez No: 144919
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sosyal Bilgiler, Kavram
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Zihnimiz, çeşitli nesne, olay, fikir ve davranışların ortak özelliklerini bularak sınıflandırır. Kavramlar, bu sınıflamaların soyut temsilcileridir. İlköğretim Sosyal Bilgiler derslerinin temel amacı, öğrencilerin yaşadıkları toplumu bir bütün olarak algılamalarını ve benimsemelerini sağlamaktır. Sosyal Bilgiler dersinde kavram öğretimi öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimleri için çok önemlidir. Bu çalışmada, 6. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde yer alan bazı kavramların kazandırılma düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır- Bu amaç doğrultusunda, 6. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde yer alan 45 tane kavram seçilmiştir. Bu kavramlarla ilgili olarak, öğrencilere uygulanmak üzere 49 maddelik bir anket formu düzenlenmiştir. Hazırlanan anket formu, Konya ili Meram ilçesi ve Altmekin ilçesinde yer alan 15 ilköğretim okulunda, 686 ilköğretim 6. sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Anketlerin değerlendirilmesi sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır: Demokrasi ve meslek kavramlarının yüksek oranda kazandırıldığı görülmektedir. Ülkemizde devamlı olarak demokrasinin yeterince anlaşılamıyor olmasından şikayet edilmesi de dikkat çekici bulunmaktadır. Eşitlik, muhalefet, devlet, vatandaş, vatan, kanun millet, bağış, mevsim, kavramları ise iyi seviyede Yani % 70- 85 arasında ki oranlarda kazandırıldığı görülmektedir. Hürriyet, milli egemenlik, kamuoyu, iktidar partisi, vergi, anayasa, coğrafya, evren, zanaat, meridyen, ada, yıl, coğrafi konum, matematik konum, israf, sultan, ticaret, tarım resmi dil, medrese ve başkent kavramlarının ise, orta seviyede, yani %50-70 arasında kazandırıldığı görülmektedir.Nükleer enerji, ekvator, kıta, okyanus, deniz, paralel, özel konum, doğal kaynak, gezegen, beylik, haçlı savaşı, kuşatma ve fetih kavramlarının kazandırılma düzeyinin ise % 50'nin altında olduğu görülmektedir. Seçilen kavramların öğrencilere kazandırılma düzeyi, ortalama olarak % 58.4'tür. Ancak bu oran kavramlar arasında farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar, ailelerin gelir durumları, ailelerin eğitim seviyeleri ve öğrencilerin yaşadıkları yerleşim birimine göre değişiklik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Our mental classify common peculiarity of behaviour, idea, event, different things by finding. Concepts, are the abstract agents of these classifications. Basic aim to the lesson of social information, consider information, consider students can understand and perceive society, where they live, concept education is very important or social and academic development of students. In this study trying to determine earned level of some concepts, which are using in lesson of social information for thing aim, choosed 45 concepts, which are using the lesson of social information in 6 class. Are prepared a poll dorm, which is 49 article connected with these concepts for being applied to students. Prepared poll form, were applied at Konya City, Meram Center, Altimnekin districts, at 15 elementary education students of 6th class. After had It is showed that students using the concepts of democracy and profession high rate. It is attracting attention that they complained about in our country democracy doesn't understand adequately, evaluated the polls, reached following results: It was shown that concept of equality, opposition, government, compatriot, Native country, law, nation, grant, season, learned high rate, I mean tat % 70 - 85 rate. It was shown that concept of freedom, national sovereignty, public opinion, the party in power, tax, constitution, geography, universe, craft, meridian, island, year, geographical location, mathematics location, extravagance, sultan, commerce,IV It was shown that concept of freedom, national sovereignty, public opinion, the party in power, tax, constitution, geography, universe, craft, meridian, island, year, geographical location, mathematics location, extravagance, sultan, commerce, agriculture, official language, medresseh, capital city, are learned middle rate, I mean that % 50 - 70. It was shown that concept of nuclear energy, equator, continent, ocean, sea, parallel, private location, natural resources, planet, governmental, the Crusades, surrounding and conquest are learned under the %50 rate. Choosing concepts learned to %58.4 rate. This is very drop for lesson of social education. Key vords: Education, Social Studies, Concept