Kırım-Tatar Türkçesinde cümle bağlayıcıları
- Tez No: 144962
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜZİN TURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırım Tatar Türkçesi.cümle, edat, bağlaç, cümle bağlayıcıları, Turkish of Crimean Tatar, sentence, preposition, conjunction, connective of sentence
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
319 ÖZET Cümle bağlayıcıları, temel olarak bağlama görevi gören dil birlikleridir. Cümle, bir düşünceyi, bir duyguyu, bir durumu, bir olayı yargı bildirerek anlatan kelime ve kelime grubudur, insanoğlunun düşünme ve düşündüklerini ifade edebilme yeteneği geliştikçe, tek tek kurulmuş basit cümlelerden, anlamca birbiriyle ilişkili cümlelere geçiş kaçınılmaz olmuştur. Cümle bağlayıcıları, işte bu birbiriyle anlamca ilişkili cümleleri birbirine bağlamaktadır. Dil araştırmacılarının bağlama edatları ve bağlaçlar, başlıkları altında inceledikleri cümle bağlayıcıları; işlevlerine, yapılarına ve bağlama şekillerine göre sınıflandırılmaktadır. Çalışmamızda Kırım Tatar Türkçesi'nde kullanılan cümle bağlayıcıları, bu sınıflandırmaya göre incelenecektir.
Özet (Çeviri)
320 ABSTRACT Sentence connecting is language community. It is basicly function is connetion. Sentence, which is word and word group, is informed idea, feeling, situation, occurrance and judgment. While Human being is developing thought and thought expression of ability, it is not inevitablepassing from single and simple sentences to meaning connection each other sentences. The mission of meaning connection each other sentence is attached between sentences. Language researcher is divided sentence connecting into two; binding preposition and particle. In addition, sentence connecting is classificeted according to structure, function and connection shape. In this our study, we inves tigated sentence connection in Turkish of Crimean Tatar according to this classification.