Kırsal bölge ve şehir merkezinde yaşayan 5-6 yaş grubu çocuğa sahip anne-babaların çocuk yetiştirme tutumlarının incelenmesi
Researching the attitudes of parents that has 5-6 years children group in city-center and country-side
  1. Tez No: 145126
  2. Yazar: ARZU ÖZYÜREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA TEZEL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Eğitim ve Öğretim, Home Economics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okulöncesi dönem, anne-baba tutumlan, Pre-school term, parents attitudes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Bu çalışma; kırsal bölge ve şehir merkezinde yaşayan 5-6 yaş grubu çocuğa sahip anne-babalann, çocuklarına karşı tutumlarının, yerleşim birimi ve demografik özelliklere göre oluşan farklılıkları incelemek amacıyla yapılmıştır. Örneklem, 2000 Yılı Devlet İstatistik Enstitüsü Karabük ili 5-6 yaş nüfusu bilgileri dikkate alınarak ve rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Kırsalda yaşayan 117 ve kentte yaşayan 264 olmak üzere 5-6 yaş grubu çocuğa sahip 381 anne-baba araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmada çocuğa ve ailesine ilişkin bilgileri elde edebilmek için 'Aile Bilgi Formu', anne-baba tutumlannı belirlemek için Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (Parental Attitude Research Instrument-PARI) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizleri, bilgisayar S.P.S.S. 10.0 (Statistical Package for Social Sciences) programıyla yapılmıştır. Değişkenler arasındaki farklılıkları belirlemek için çift boyutlu ve çift yönlü Varyans analizi kullanılmıştır. İstatistik çalışmalarında 0.05 düzeyinde anlamlılık aranmıştır (Büyüköztürk,2003: 39-62). Anne babaların çocuklarına karşı tutumları, yaşanılan bölgenin kırsal bölge veya kent olmasına göre anlamlı bir farklılık göstermiştir. Kırsal bölgedeki anne ve babaların kentsel bölgedeki anne ve babalara göre daha koruyucu ve daha katı/sert disiplin tutumlannı benimsedikleri belirlenmiştir. Demokratik/eşitlik tutumu ise yerleşim birimine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Buna rağmen PARI ölçeği puanlarına göre kentte yaşayan anne babaların kırsaldaki anne babalara göre daha demokratik tutuma sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca, anne-babaların eğitim düzeyi yükseldikçe çocuklarına karşı demokratik tutumlarının arttığı, aşın koruyuculuk ve sert/katı disiplin tutumlannın azaldığı belirlenmiştir. Genel olarak kırsal ve kentte yaşayan annelerin babalara göre daha demokratik tutuma sahip olduklan belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSRACT This studying had been done for examining the attitudes of parents that has 5- 6 years children group against as the demogratic specialities and settling unit of in city-center and country-side. The sample of this study had been choosen; based on the 5-6 years population knowledge of state statistic Institude of Karabük province 2000, and with the change exampling method. İt had been taken for examine 117 parents from countryside and 264 parents from city-center (n=381) that had 5-6 years children group. İn the research a family knowledge form for obtaining the knowledge about the parents and Parental Attitude Research instrument (PARI) had been used for obtaining family attitude measurement. Analizing of the given data had been done by computer S.P.S.S 10.0 (Statistical Package for Social Sciences) program. To find the differences between the variance, double-dimensional and double-way variance analysis had been used. 0,05 level meaning had been searched in the statistics studying. The attitudes of the parents to their children had been found out differences according to the place where they live in a city or countryside. İn the countryside parents determined that they acted more protective strick and discipline that the city- center.Democratic attitudes hadn't indicated a significant difference according to settling unit. However according the PARI points, the parents in the city-center had more democratic attitude than the parents live in countryside. Beside this as the cultural level increase had observed that their attitudes had become more democratic but least excessively protective and strick discipline. Generally, it had determined that mothers have got more democratic attitude than fathers in both country-side and city-center.