Fen bilgisi öğretmen adaylarına fen teknoloji toplum dersinin etkisi ve öğretmen adaylarının derse karşı tutumları
The effect of science technology society course to the science student teachers and the student teacher's attitude about science technology society (STS) course
  1. Tez No: 145129
  2. Yazar: ÖZLEM KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Fen Teknoloji Toplum Dersi, Fen Okuryazarlık, Tutum Ölçeği, Science Education, Science Technology Society Course, Scientific Literacy, Attitude Scale
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET“Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarına Fen Teknoloji Toplum Dersinin Etkisi ve Öğretmen Adaylarının Derse Karşı Tutumları”adlı bu araştırmanın amacı Fen Teknoloji Toplum dersinin Fen Bilgisi öğretmen adaylarının fen okuryazarlıklarına etkisini ve öğretmen adaylarının Fen Teknoloji Toplum dersine yönelik tutumlarını incelemektir. Bu araştırma, 2003-2004 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesinde yapılmıştır. Araştırmada, tek grup öntest- sontest modeli kullanılmıştır. Fen Bilgisi öğretmen adaylarının fen okuryazarlık seviyelerindeki değişiklikleri tespit etmek amacıyla 22 sorudan oluşan“Fen Okuryazarlık Testi”ve öğretmen adaylarının Fen Teknoloji Toplum dersine yönelik tutumlarını belirlemek için“Fen Teknoloji Toplum Dersi Tutum Ölçeği”geliştirilmiştir. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler“betimsel istatistik”,“bağımlı gruplar için t-testi”,“Basit Korelasyon: Pearson Korelasyon Katsayısı”istatistiksel teknikleri ile incelenmiştir. Araştırma sonunda; Fen Bilgisi öğretmen adaylarının fen okuryazarlık testi öntest ve sontest puanları arasında anlamlı düzeyde bir farklılık olduğu bulunmuştur. Ayrıca; Öğretmen adaylarının Fen Teknoloji Toplum dersine yönelik genel tutumlarının olumlu yönde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT The purpose of this research, named as“The Effect Of Science Technology Society Course To The Science Student Teachers And The Student Teachers' Attitude About Science Technology Society (STS) Course”, to examine the effect of STS Course's to the science teachers' scientific literacy and student teachers' attitude about STS Course. This research was applied with at Kırşehir Education Faculty of Gazi University during the fall semester of 2003-2004 academic years. The model of one grup pre-test post-test was applied in this research.“The Scientific Literacy Test”which consists of 22 questions was developed to determine the changes the level of science student teachers' scientific literacy and“Science Technology Society Course Attitude Scale”was developed in order to determine student teachers' attitude about STS Course. The data which obtains from the data collection system was examined with“Descripetive Statistic”,“Paired Sample T-Test”,“Simple/Bivariate Correlation: Pearson Correlation Coefficient”statistical techniques. At the end of the research, it was found that there is a meaningful different relationship between the science student teachers' pre and post Scientific Literacy Test points, the science student teachers' attitude is possitive about the course.