Lise 1. sınıf biyoloji dersi hücre konusunda kavram haritası kullanımının öğrenci başarısına etkisi
The effects of using concept maps on the success of high school ninth class students learning subject of cell in biology class
  1. Tez No: 145159
  2. Yazar: FATMA KABLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji Eğitimi, Biyoloji Öğretimi, Kavram, Kavram Haritası. Hücre Tez Yöneticisi Prof Dr. Mustafa YEL, The Education of Biology, Biology Teaching, Concept, Concept Mapping, Cell The Supervisor of The Thesis Prof. Dr. Mustafa YF.I
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Biyoloji eğitiminde hücre konusu öğrencilerin en çok zorlandığı konulardan biridir. Bu konunun lise l'de öğrenilmesi gerekliliği, lise 2 ve lise 3 biyoloji konularına temel oluşturması, yanlış öğrenilen kavranılan engellemeye yönelik çalışmalara neden olmuştur. Kavram yanılgılarının önlenebilmesi için geleneksel yöntemlerden uzaklaşarak yeni araçların kullanılması gerekmektedir. Bu araçlardan biri de“Kavram Haritası”dır. Bu çalışmada;“Kavram Haritaları”mn lise 1. sınıf öğrencilerinin hücre konusunu anlamalarına ve biyoloji dersindeki başarılarına etkisi geleneksel öğretim yöntemiyle karşılaştırılarak incelenmiştir. Araştırmanın deneysel çalışması, 2003-2004 öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini, Coşkun Önder Lisesi'nde aynı öğretmen tarafından eğitilen 74 lise 1. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada, hücre konusu kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemiyle, deney grubunda ise kavram haritaları ile işlenmiştir. Bu araştırmada, öntest-sontest kontrol gruplu desen uygulanmıştır. Araştırmanın verileri iki ölçek uygulanarak toplanmıştır. (1) Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi (MDYT) öntest (2) Hücre Basan Testi (HBT) öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, SPSS (Statistical Packet For The Social Science) istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Testlerden elde edilen sonuçlar, gruplar arasında“ilişkisiz örneklemler t-testi”ile grup içinde ise“ilişkili örneklemler t-testi”kullanılarak 0,05 manidarlık düzeyinde test edilmiştir. İstatistiki olarak değerlendirilen sonuçlar şöyledir:1. Kavram haritaları ile öğrenim gören deney grubu öğrencileri hücre konusunu öğrenmede geleneksel öğretim yöntemiyle öğrenim gören kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı olmuşlardır. 2. Kavram haritalarıyla öğrenim gören deney grubu öğrencilerinin başarılarında artış olduğu görülmüştür..1. Geleneksel öğretim yöntemiyle öğrenim gören kontrol grubu öğrencilerinin başarılarında art;ş olmuştur
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT In biology teaching, the subject of cell is one of the hardest subjects that students have difficulty. The necessity of teaching that in the first class of high school and its forming a basis for the subjects of the following tenth and eleventh classes have caused to do some researches to prevent the wrongly learnt concepts. To prevent these, it is a must to get rid of the old traditional methods by replacing them with the new and modern ones. One of these is:“The Concept Mapping”. In this study the effect of Concept Maps in ninth class students' understanding process of the subject of cell and their success in biology lesson are investigated by comparing with the traditional method. The fieldwork of this study was made in the spring term of 2003-2004 academic year. The sample of this study was constituted by the 72 ninth class students taught by the same biology teacher at Coşkun Onder High School. In the fieldwork, while the subject of the cell is applied to control group by the way of traditional method of instruction, the same subject is also applied to experiment group by the concept maps. In this fieldwork, the pattern of pretest and posttest were applied to the control group. Then the data of this fieldwork was gathered by using the two way scales: the test for capacity of logical thinking as a pre-test, and the test for success in the learning of the subject of cell as both pre-test and post-test. In addition to these, independent samples t-test and paired samples t- test were used to test the hypotheses of this study. The data that gathered from the fieldwork is also analyzed by the using SPSS (Statistical Packet for the Social Science). Consequently, the outcomes of statistically tested data are these:IV 1. The students who constitute the experiment group and are instructed by the concept maps are more succesful than those who constitute the control group and instructed by the way of the traditional method at learning of the subject of cell. 2. It is seen that the success of the experiment group students instructed by the concept maps has remarkably increased. 3. The success of the control group students instructed by the traditional method has also increased.