Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları
The attitudes of physical education and sports high school students towards the prefession of teaching
- Tez No: 145186
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Profession Of Teaching, Teaching Physical Education And Sports, Attitude
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Bu araştırmanın temel amacı, beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarım belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda elde edilen bulguların, ülkemizde öğretmen yetiştiren kurumlara, kurum personeline ve öğrencilere yararlar sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca araştırma sonucu elde edilen bulgular, konuyla ilgili program geliştirme ve yeni araştırmalara kaynaklık edeceği varsayılmaktadır. Araştırmanın örneklemi Gazi Üniversitesi 'ne bağlı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullan'nm (Gazi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Kırşehir Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Kastamonu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu) Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümlerinde 1., 2.,,3. ve 4. sınıflarında öğrenim gören 224'ü kız, 392'si erkek olmak üzere toplam 616 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada öğrenci tutumlarının ölçülmesi için Aşkar ve Erden (1986) tarafından geliştirilen 10 maddelik“Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği”ve bağımsız değişkenlere ilişkin bilgiler ise“Öğrenci Kişisel Bilgi Formu”ile elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Tukey testi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada manidarlık düzeyi.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir:. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin mesleğe yönelik tutumlarında sımf düzeylerine ve en uzun süreli ikamet ettikleri yere göre anlamlı bir farkın olduğu ortaya çıkmıştır.. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin mesleğe yönelik tutumlarında cinsiyete, orta öğretim basan puanına, ailenin gelir düzeyine ve bölüm seçme nedenine göre ise anlamlı bir farkın olmadığı ortaya çıkmıştır. Anahtar kelimeler : Öğretmenlik Mesleği, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Tutum
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main aim of this research is to determine the attitudes of the students' to the profession of teaching at physical education and sports high schools. In the direction of this aim, the findings gained are thought to make use for the institutions in our country which are training teachers, the staff of the institution and the students. Also it is assumed that the findings gained from the research will be sources for the new researches and the programme improvements. The example of the research consists of totally 615 students, 224 of whom are girls and 392 of whom are boys who study at ist, 2nd, 3rd and 4th grades at the physical education and sports high schools teacher training programme of Gazi University (Gazi Physical Education and Sports High School, Kırşehir Physical Education and Sports High School and Kastamonu Physical Education and Sports High School). In the research, 10 itemed 'Attitude Scale Aimed At Profession Of Teaching' developed by Aşkar and Erden (1986) has been made use to measure the students' attitudes and 'Student Personel Information Form' for independent variations. In the analysis of the datas; t-test, single aspected variation analysis and Tukey test techniques have been used. The significant level of the research has been accepted as 0.5. The results gained from the research can be abstracted as:. In the attitudes of physical education and sports high school students to the profession of teaching, it has been observed that there is a meaningful difference according to their class level and the places that they have resided the longest.. It has been observed that there is no meaningful difference in the attitudes of physical education and sports high school students to the profession of teaching according to sex, intermediate school success mark, the family's income level and the reason of choosing fields.