İlköğretim ikinci kademe Türkçe ders kitaplarının ortak kelime kazandırma yönünden değerlendirilmesi
Scondary school's Turkish lesson's books and its vocabulary works' quantity and similarity
- Tez No: 145185
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL BARIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sözlük çalışmaları, Türkçe ders kitapları, kelime hazinesi, ortak kelime kazandırma.”, vocabulary works, Turkish lesson books, vocabulary, similarity words teaching.”
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Bu araştırma, ilköğretim H kademe Türkçe ders kitaplarındaki 'sözlük çalışmaları' bölümlerinde, öğrencilerin kelime hazinesine kazandırılan kelime ve kelime öbeklerinin nicel ve nitel özelliklerini ortaya koymak için yapılmıştır. Daha önce bu konuda bazı çalışmalar olsa da, diğer araştırmalardan farklı olarak bu araştırma 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitabı yayımlayan 13 yayınevinin toplam 39 ders kitabını içeren geniş bir evrene sahiptir. Ve ilköğretim ikinci kademe (6, 7 ve 8. sınıf) ders kitaplarında 'sözlük çalışmaları' başlığı altında öğrencilerin kelime hazinesine kazandırılmaya çalışılan isim, fiil, deyim ve kelime grubu türünden kelime ve kelime öbeklerini nicelik ve nitelik açısından ortaya koyarak şimdiye kadar bu konuda yapılan tahminlere kesin olarak cevap olmakta ve bu konuda yine öncekilerden farklı olarak öneriler sunmaktadır. 2001 ilâ 2004 yıllan arasında Talim Terbiye Kurulu tarafından önerilen ve 2003-2004 eğitim-öğretim yılında ilköğretim n. kademede okutulan Türkçe ders kitaplarının“Sözlük Çalışmaları”başlığı altında yer alan ve öğrencilerin bilmediği varsayılan veya kazandırılması hedeflenen kelimeler; isimler, fiiller, deyimler ve kelime grupları ayn ayrı sayılarak çizelgeler oluşturulmuştur.Toplanan verilerin analizinde SPSS 10.0 (Statistic Package For Social Science) programı kullanılmıştır. Toplanan verileri betimlemek için kullanılan istatistik! teknikler ise frekans (F) ve yüzdedir (%).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been made to put forward scondary school's Turkish lessons of its word and word groups. Although some studies had been made before our study different from them with its large amount of 6, 7 and 8. class books that become from 13 publishing houses and includes 39 books. At scondary classes (6, 7 and 8. class) students are tought some vocabulary as noun, verb, idiom and some word groups from Turkish lesson books. And at Turkish lesson books 'vocabulary work parts' include different words between eachother. Our study is about quantity and similarity of words and that will be answer about estimates which done before by some studies and give some different proposals about case. This study universe becomes from 2001-2004 years' Turkish lesson books which were aproved by Ministry Education. Words and word groups like noun, verb, idiom and some word groups are made to index cards separately. After words were made to index cards one by one that cards turned to account by using SPSS 10.0 (Statistic Package For Social Science) programme. To describe statistical data, frequency (F) and percent (%) terms used at the study.