The relationship between novice and experienced teachers' self-efficacy for classrom management and students' perceptions of their teacher's classroom management
Mesleğin ilk yıllarındaki öğretmenlerle deneyimli öğretmenlerin sınıf yönetimiyle ilgili algılamaları arasındaki ilşki
- Tez No: 145565
- Danışmanlar: DR. BİLL SNYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz-yeterlilik, sınıf yönetimi, uygunsuz davranış, mesleğin ilk yıllarındaki öğretmen, deneyimli öğretmen. VI, Self-efficacy, classroom management, misbehavior, novice teachers, experienced teachers. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada mesleğin ilk yıllarındaki öğretmenlerle deneyimli öğretmenlerin sınıf yönetimi alanındaki öz-yeterlilikleri ve öğrencilerin öğretmenlerinin sınıf yönetimiyle ilgili algılamaları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma 10 mesleğin ilk yıllarındaki ve 10 deneyimli İngilizce öğretmeni ile bu öğretmenlerin 295 öğrencisinin katılımıyla Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Hazırlık Okulu'nda 2004 yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aşamasında iki anket kullanılmış ve 20 öğretmenin 16'sıyla görüşülmüştür. Öğretmenlere uygulanan anket, öğretmenlerin sınıf yönetimi alanındaki öz-yeterliliklerini ölçmüştür. Öğrenciler tarafından doldurulan anketse, öğretmenlerin sınıf yönetimi uygulamaları hakkında veri sağlamıştır. Hem öğrenci hem de öğretmenanketleri 36 adet Likert ölçeği tipinde soru içermektedir. Yapılan görüşmeler öğretmenlerin sınıf yönetimiyle ilgili duygulan, deneyimleri ve uygulamaları konusunda daha derin bilgi edinilmesine katkıda bulunmuştur. Toplanan verinin analizi için t-test ve Kendall's tau uygulanmıştır. Sonuçlar öğretmenlerin sınıf yönetimi alanında yüksek düzeyde öz-yeterlilikleri olduğunu ortaya koymuştur. İki grup karşılaştırıldığında, mesleğin ilk yıllarındaki öğretmenlerle deneyimli öğretmenlerin sınıf yönetimi alanında öz-yeterlilikleri açısından birbirlerinden farklılık gösterdikleri belirlenmiştir. Ancak iki grubun öğretmenlik ve dış etkenlerin gücü alanlarındaki öz-yeterlilikleri arasında bir farklılık görülmemiştir. Çalışmada yer alan öğrenciler, mesleğin ilk yıllarındaki öğretmenlerle deneyimli öğretmenler arasında sınıf yönetimi konusunda bir farlılık gözlemlememiş ve her iki grubu da olumlu değerlendirmiştir. Öğretmenlerin sınıf yönetimi alanındaki öz-yeterlilikleri ile öğrencilerin algılamaları arasında bir ilişki belirlenmemiştir. Öğretmenlerin smıf yönetimi alanındaki öz yeterliliklerinin geliştirilmesi amacıyla hizmet içi eğitim verilebilir. Ayrıca öğretmenlerin biraraya gelip deneyimlerini paylaşacağı toplantılar düzenlenebilir. Öğretmenler, öğrencilerin görüşlerini paylaşmalarına olanak tanıyan tartışmalarla, anketlerle ve yazılı geri bildirim alarak kendi öğretim yöntemleri ve sınıf yönetimi uygulamalarıyla ilgili öğrencilerinin düşünceleri hakkında bilgi sahibi olabilirler.
Özet (Çeviri)
This study explored the relationship between novice and experienced teachers' self-efficacy for classroom management and students' perceptions of their teachers' classroom management. The study was conducted with 10 novice and 10 experienced English teachers and 295 students of those teachers at Marmara University Department of Foreign Languages Preparatory School in the spring semester of 2004. Data were collected through two questionnaires and interviews done with 16 of the 20 teachers. The questionnaire administered to teachers measured teachers' self- efficacy for classroom management. The questionnaire completed by students provided data about their perceptions of teachers' actual classroom management practices. Both the teacher and student questionnaires consisted of 36 Likert scale items. The interviews provided insight into teachers' feelings, experiences, and practices concerning classroom management. mTo analyze the data, t-tests and Kendall's tau were calculated. The results reveal that teachers have high efficacy for classroom management. When the two groups were compared, novice and experienced teachers were found to differ in their self-efficacy for classroom management, but not in their self-efficacy for personal teaching and external influences. Students did not distinguish between novice and experienced teachers' classroom management, viewing both positively. No significant relationship was found between teachers' efficacy levels and students' perceptions. In order to improve teachers' efficacy for classroom management, in-service training programs and regular meetings where teachers share their experiences can be held. Teachers may also spare time for class discussions or administering questionnaires to their students to learn about their students' perceptions of their own teaching and classroom management practices.