Market timing and selectivity performance of a-type mutual funds in Turkey
Türkiye'de A tipi yatırım fonlarının piyasa zamanlaması ve seçiçilik performansı
- Tez No: 145587
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT ÖZLALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Seçim, Piyasa zamanlaması, Yatırım fonları, Gelişmekte olan ülke. iv, Selectivity, Market timing, Mutual Funds, Developing country. Ill
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE A TİPİ YATIRIM FONLARININ PİYASA ZAMANLAMASI VE SEÇİCİLİK PERFORMANSI İmişiker, Serkan Master, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ümit Özlale Ağustos 2004 Seçim ve zamanlama yetenekleri, yatırım fonu yöneticileri için performans ölçüsünün başlıca kaynağı olarak yıllardır araştırılmaktadır. Bu çalışmaların tamamına yakını gelişmiş ülkelerden elde edilen aylık veya yıllık veriler kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmada, A-Tipi yatırım fonu yöneticilerinin yetenekleri, son on yıldır ciddi ekonomik krizlerin yaşandığı gelişmekte olan bir piyasa konumundaki Türkiye için elde edilmiştir. Buna ek olarak, daha açık bir tabloya ulaşmak için haftalık veriler kullanılmıştır. Ciddi oranlarda seçim yeteneği hakkında çok az kanıt bulunurken, üstün piyasa zamanlaması için ise daha fazla kanıta rastlanmıştır. Yanısıra, bu yeteneklerin oluşumunda yönetim ücreti oranlan, tecrübe ve büyüklük gibi sektörel özelliklerin rolü incelenmiştir. Regresyon sonuçlan diğer faktörlerin beklendiği şekilde ortaya çıkan bulgularının yanısıra yönetim ücretlerinin bu yetenekler üzerinde ilginç etkilerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MARKET TIMING AND SELECTIVITY PERFORMANCE OF A-TYPE MUTUAL FUNDS IN TURKEY İmişiker, S erkan M. A., Department of Economics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ümit Özlale August 2004 Selectivity and market timing abilities have been investigated as major deteiminants of the performance measures for mutual fund managers for years. Almost all of these works are done by using the data from developed countries with monthly or yearly frequency. In this study, A-Type mutual fund managers' abilities are obtained for Turkey, which is an emerging market, encountered with severe economic crises in the last decade. Also, weekly data have been employed to have a clearer picture. Minor evidence about significant selection ability and some evidence about superior market timing quality are found. Also, cross sectional determinants of these abilities are investigated such as management fee ratio, experience and size. Regression results suggest an interesting effect of management fees on these abilities beside expected outcomes of other factors.