İşletmelerde ödüllendirme sistemleri: İlaç pazarlama ve dağıtım işletmelerinin ödüllendirme sürecinde karşılaştıkları sorunların tespiti ve çözüm önerileri geliştirilmesi üzerine bir araştırma
The rewarding systems in organization: An investigation on the stabilization of the problems which compare on rewarding process and on the suggestions of the devolopment of solutions
- Tez No: 145976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ödüllendirme, Motivasyon, İş tatmini, Rewarding, Motivation, and Job Satisfaction
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Günümüzde bir işletmenin başarı olması için öncelikle gerekli olan o şirketin fiziksel kaynaklarından çok entelektüel sermayesidir. Artık insan zekasını yönetme ve bu zekayı faydalı ürün ve hizmete dönüştürme kapasitesi önemli bir yönetim becerisi olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Sonuçta, entelektüel sermayeye, yaratıcılığa, yenilikçiliğe, sürekli öğrenen örgüt yapısını oluşturmaya önem veren işletmeler rekabette başarılı olacaktır. işletmeleri rekabetçi hatta“rekabet üstü”yapan unsurlar; sahip olduğu insan kaynakları, yönetim ve üretim yapısıdır. Mesleki zeka düzeyi yüksek çalışanlarla işletme yönetim ve üretim olanaklarını sürekli dönüştürerek dinamik bir örgüt yapısına kavuşabilmektedir. Bu çalışma motivasyonun arttırılması için insan kaynaklarındaki ödüllendirmeye verilen önem hakkındadır. Eğer iş tatminini sağlayan doğru bir ödüllendirme sistemi kullanılırsa başarı kaçınılmazdır. Burada en dikkat çeken sonuç içsel ödüllendirmenin dışsal ödüllendirmeden daha çok iş tatmini sağladığıdır.
Özet (Çeviri)
The success of a company is due to its intellectual capital than its physical properties. Now, management of human intelligence and its use in benefical production and services are accepted to be quality of management companies. Having intellectual creativeness, investigative organizations and the conception of innovative will be successfull in competition. Human resources and structure of management and production are main features making the companies compatible. In this trial, importance of intellectual human resources in total quality management has been emphasized. This study is about attaching importance the rewarding in the human resources in order to the increase motivation. If the organization use the correct rewarding systems which increase the job satisfaction, the success is inevitable. The important result of the study is that the intrinsic rewarding provide more job satisfaction from extrinsic rewarding.