Ödül sistemleri ve ödüllendirmenin güdülemeye etkisi üzerine inşaat sektöründe bir uygulama
Rewarding systems and rewarding effect motivation on the application in the construction sektor
  1. Tez No: 257777
  2. Yazar: NURGÜL ÖRNEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TENGİZ ÜÇOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güdülenme, Güdüleme Kuramları, Ödüllendirme, Ödül Sistemleri, Ödül türleri, Motivation, Motivation Theories, Rewarding, Reward Systems, Reward Types
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Modern yönetim araçlarından biri de güdülemedir. Güdüleme, yöneticinin kullanacağı etkin bir araçtır. Güdüleme ile çalışanların fiziki, zihinsel ve ruhsal güçlerinin çok daha fazlası üretim sürecine aktarılmaya çalışılır. Çalışanların güdülenmelerini artıran yöntemlerden biri de çalışanların ödüllendirilmesidir.Bu çalışmanın amacı, işletmelerde kurulan ödüllendirme sistemlerinin çalışanların güdülenmelerini etkileyip etkilemediğini incelemektir. Bu amaçla Gama Endüstri A.Ş'de çalışanların ödüllendirme ile güdülenme konusunda neler düşündükleri anket yoluyla tespit edilmeye çalışılmıştır.Çalışmanın teorik kısmında yerli ve yabancı bilim adamlarının kitap ve makalelerinden yararlanılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, güdüle(n)menin tanımı, önemi, süreci, güdüleme kuramları ve ödüllendirmenin güdüleme açısından önemi açıklanmıştır. İkinci bölümde ödüllendirme sistemlerinin kavramsal çerçevesi, ödül türleri, ödül sınıflandırılması yapılmış ve ödül sistemleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise, beşli likert ölçeğine uygun olarak düzenlenen anket işletmeye uygulanmıştır. Anket yoluyla işletmeden toplanan verilerin analiz ve yorumlanması yapılmıştır. Değerlendirme bölümünde istatistiksel yöntemler kullanılarak sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of modern management tools are motivation. Motivation is one of the effective tools of the manager?s. By motivation, the physical mental and spiritual strength of employees? much more work is trying to be transferred to the production process. One of the ways of increasing the employees? motivation is to reward employees.The purpose of this study, is to examine whether the rewarding system established at the enterprises affects the employees motivation or not. For this purpose, it is trying to be identified through the survey that what the employees working at Gama Industries Inc. thinks about the motivation by rewarding.Working in the theoretical part, have been benefiting from the local and foreign scientists? book and articles. The study consists of three parts. Motivation in the first chapter of its definition, importance, process, theory of motives and identifying the importance of motivation rewarding. In the second chapter, conceptual framework of reward system, reward type, reward and reward systems of classification are described. In the third chapter, the questionnaire organized according to the five liker scale was applied to business. The data collected from the enterprises through the survey is analyzed and interrelated. In the evaluation part, by using statistical methods is reached to the resultr.