A study of discourse analysis on The Color Purple by Alice Walker
Alice Walker'ın The Color Purple adlı romanı üzerine bir söylem çözümleme çalışması
- Tez No: 146052
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİFE AYDINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Alice Walker, The Color Purple, Söylem Çözümlemesi, Pragmatik Yaklaşım, Dilsel Öğeler, Alice Walker, The Color Purple, Discourse Analysis, Pragmatic Approach, Linguistic Elements
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tezde, Alice Walker'in The Color Purple adlı romanı üzerine bir söylem çözümleme çalışması yapmak amaçlanmıştır. Pragmatik bir yaklaşımla, Walker'm söyleminde kullandığı çeşitli dilsel öğeler üzerinde durularak, yazarın bu dilsel öğeler aracılığı ile, romanın ana karakterinin kişisel gelişimine ilişkin mesajları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tezin birinci bölümünde, araştırmamızın yöntemi olarak belirlenen 'söylem çözümlemesi' ile ilgili teorik bilgilere yer verilmiştir, ikinci bölüm, araştırmamızda araç olarak kullanılan dilsel öğeleri tanıtmayı hedeflemektedir. Üçüncü bölümde ise, önce Alice Walker ve romanı The Color Purple hakkında bilgi verilmiş ve daha sonra yazarın söylem amacı tartışılmıştır. Dördüncü bölüm, analiz ve analize bağlı yapılan yorumları içermektedir. Tezin son bölümünde ise, romanın edebi (yazınsal) biçimi, yazarın kullandığı dilin özellikleri, analiz esnasında izlenilen yol ve tüm bunlar aracılığıyla ulaşılan sonuçlar sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at carrying out a study of 'discourse analysis' on The Color Purple by Alice Walker. Holding a pragmatic approach, various linguistic elements in Walker's discourse are concentrated on, and they are interpreted in order to reveal the author's intentions and messages concerning the novel's main character's personal growth. The first chapter of the thesis deals with an overview of different approaches to language and some theoretical information related to discourse analysis, which has been determined to be the method of our study. The purpose of the second chapter is to introduce the linguistic elements which will be utilized as a means to realize the analysis. In the third chapter, some necessary information about Alice Walker and The Color Purple is given, and then the aim of Walker's discourse is discussed briefly. The fourth chapter includes the analysis and the interpretations made through it. In the last chapter of the thesis, the novel's literary form (the epistolary), some striking characteristics of the author's language, the way followed during the analysis with its reasons are discussed, and finally the conclusions drawn from this study are presented.