Örgütsel stres yönetimi ve uçucu personel üzerinde bir uygulama
Management of organizational stress and an application on flying personnel
- Tez No: 146298
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel stres, Stres kaynakları, Stres belirtileri, İşletmelerde Performans, Organizational stress, Stressors, Symptoms of stress, Performans at organizations
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Günümüzde örgütler stresle mücadele etmek için çok büyük bedeller ödemekte ve işgücü kaybetmektedir. İnsanlar ise stresin verdiği ağır darbeler sonucunda ciddi kişisel zararlar görmektedir. Bu nedenle örgütlerin, yüzyılın hastalığı olarak tanımlanan bu sorun karşısında toplanması, onu kontrol altında alması ve optimum seviyede tutmak için alınabilecek önlemleri belirlemesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışmada, araştırmanın teorik altyapısını oluşturan stres kavramı üzerinde durulmuş, stresin insanda görülen belirtileri verilmiş, işletmelerde performansı belirleyen faktörler incelenmiş, örgütsel stres kavramına değinilmiş, stresin örgütler üzerindeki etkileri verilmiştir. Stres yönetimi kapsamında, bireysel ve örgütsel yaklaşımlar ve programlar açıklanmıştır. Bireysel ve örgütsel olarak stresle başa çıkma metotlarına yer verilmiştir. Uçucu personele uygulanan bir araştırma ile, çalışanların stres kaynakları ve çalışanlarda görülen stres belirtileri incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak“Anket Metodu”kullanılmıştır. Çalışanlara uygulanan ankette yer alan stres kaynakları ile ilgili önermeler, literatür taramasıyla elde edilen ve işe özel durumların tespiti ile oluşturulmuştur. Veriler, önce genel olarak sonra da çalışanların demografik özelliklerine göre gruplandırılarak değerlendirilmiştir. Anketin stres belirtileri ile ilgili bölümü, kişinin kendisinde gördüğü belirtilerin ne olduğunu saptamaya yöneliktir. Araştırma sonucunda, rahatsız edici düzeyde olmasa bile, uçucu personelin değişik stres kaynaklarına maruz kaldıkları görülmüştür. Uçucu personelin stresle başa çıkabilmesi için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
organizations pay too much worth and lose workforce while struggling with stress. Humans are exposed to personal damages resulted from heavy strokes by stress. For this reason, it is obligatory that organizations have to come together to control illness of stress and determine precautions to keep the stress at the optimum level. In this study, it is dwelled upon stress term that is theoretical base of this research, the symptoms of stress seen at human are given, the factors that affect the organizational performans are investigated, the stress term related with organizational base is explained, the results and effects of organizational stres are given. The approaches and programs about management of personal and organizational stress are explained. The methods of coping with personal and organizational stress take place. Stressors of employee and symptoms seen on them are investigated with a study applied to the flying personnel. The method of survey is used as data gathering method. Sentences about stressors stated in the survey that applied to the employee are provided by scanning of literature and determining the proporties of work. Data are proccessed by grouping firstly in general and secondly demographic qualifications of the employee. The section of the survey related with the symptoms of stress is upon to the name what the syptoms are employee meet on themselves. In conclusion, it is seen that flying personnel are exposed to the different kind of stressors, even if it is not bothering. Some procautions are given so that flying personnel are able to cope with stress.