Özel okullarda ve devlet okullarında öğrenim gören öğrencilerin çevre eğitimi düzeylerinin karşılaştırılması
Comparing environmental education level of private and public school students
  1. Tez No: 146346
  2. Yazar: GÜLŞAH AŞILIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, Özel Okul, Devlet Okulu, Çevresel Tutumlar, Environmental Education, Private School, Public School, Environmental Attitudes 111
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnsanların çeşitli faaliyetlerine bağlı olarak ortaya çıkan ve özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında gündeme gelen çevre sorunları günümüzde yoğun bir biçimde yaşanmaktadır. Eğer bireyden başlamak üzere toplumun her kesimine çevre eğitimi ve bilinci verilmezse ve gerekli önlemler alınmazsa, tartışmasız 21. yüzyılda da çevre sorunları daha ağırlaşacaktır. İnsanlığın karşı karşıya bulunduğu güncel çevre sorunlarının ana kaynağını, insan-doğa ilişkileri oluşturmaktadır. Başlangıçta insan yaşamak için doğa güçlerine karşı savaşırken son yıllarda doğaya egemen olmaya başlamış, doğal kaynakları hızla tüketmiştir. Artık doğa insan karşısında zor durumda kalmıştır. Bu durumda dikkat edilecek nokta insan kaynağının geliştirilmesidir ki bu da ancak gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması ile mümkündür. İnsana gerekli bilgi ve becerinin kazandırılmasında en önemli araç eğitimdir. Bu çalışma, özel okulda ve devlet okulunda öğrenim gören, ortaöğretim öğrencilerinin çevre eğitimi düzeylerim karşılaştırmayı amaçlamıştır. Ankara ili'nde özel okulda ve devlet okulunda öğrenim gören, 200 ortaöğretim öğrencisi araştırmada yer almıştır. Öğrencilerin çevreye yönelik tutumları ve çevre bilgileri, geliştirilen ölçekle ölçülerek değerlendirilmeye çalışılmıştır. Özel okulda ve devlet okulunda öğrenim gören öğrencilerin çevresel tutumları arasında anlamlı bir fark olmadığı fakat çevre bilgileri bakımından özel okuldaki öğrencilerinin başarı durumlarının daha iyi olduğu gözlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin tutumları ile ailelerinin gelir düzeyi, babalarının eğitim düzeyi, mesleği, ailedeki birey sayısı arasındaki ilişkiler de değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Environmental problems that arouse because of various activities of mankind and were put into agenda especially in the second part of the 20th century have been faced intensively nowadays. Undoubtly enviromental problems will get more serious in the 21st century, if -starting from the individuals- enviromental education and getting concious about it are not taught to every aspect of the society, and if necessary precautions are not taken. The basic source of present environmental problems that mankind faces today is the relationship between mankind and nature. At the beginning, the mankind used to fight against the nature for his survival; however, he has started to control it for the last a few years and used up natural sources quickly. Now, the nature is under threat. Under this condition, the point that must be paid attention is improving the human sources, and this is possible by letting them to acquire necessary knowledge and skills. The most important tool to teach mankind knowledge and basic skills is education. This study aimed at comparing the environmental education levels of state secondary school students and private secondary school students. 200 students of state and private secondary schools in the city of Ankara took place in this study. Attitudes of the students towards the environment and their knowledge about environment were tried to be evaluated by measuring with improved scales. It is concluded that there is not a meaningful difference between the attitudes of state secondary school students and of private secondary school students; however, the success level of private secondary school students is better on the knowledge of environment. Moreover, the relation between their families' income levels, their fathers' educational level, occupations, number of family members with the attitudes of the students is also tried to be evaluated.