Öğrenci giriş nitelikleri ile öğretim hizmeti niteliğinin ilköğretim altıncı sınıf Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler derslerindeki öğrenme düzeyini açıklama gücü
Explanatory power of student entry characteristics and quality of instruction on learning level in courses of science and social sciences in grade six
- Tez No: 146538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğrenme düzeyi, öğrenci giriş özellikleri, akademik benlik, öğretim hizmeti
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmada, öğrencilerin giriş nitelikleri ile öğretim hizmeti niteliğinin öğrenme düzeyini açıklama gücü belirlenmeye çalışılmıştır. Normal okul koşullarında yapılan bu çalışmada, öğrenci giriş nitelikleri ve öğretim hizmeti niteliğinin öğrenme düzeyini ayrı ayrı ve birlikte açıklama güçleri incelenmiştir. Bu çalışmada ilköğretimdeki mevcut uygulamalarda öğrenme düzeyini en güçlü açıklayan değişkenler belirlenerek öğrenme düzeyinin yükseltilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca eğitimde verimliliğin ve etkililiğin gerçekleşmesi için gereken önlemlerin alınması yönünde ışık tutması beklenmektedir. Araştırma Kayseri ili Arif Eminoğlu İlköğretim Okulunda, 2003-2004 öğretim yık güz döneminde 6. sınıflarda Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler dersinde yürütülmüştür. Araştırma Fen Bilgisi dersindeki“Vücudumuzda Neler Var? Çevremizi Nasıl Algılıyoruz?”ile Sosyal Bilgiler dersindeki“Coğrafya ve Dünyamız”üniteleri ile sınırlıdır. Bu araştırmada öğrenci giriş nitelikleri olarak bilişsel giriş davranışları testi puanı, ön test puanı ve akademik benlik kavramı ölçeğinden elde edilen puanlar alınmıştır. Öğrencilerin algıladıkları şekli ile öğretim hizmeti niteliği de bir anketle belirlenmiştir. Öğrenme düzeyi ölçüsü olarak da araştırmacı tarafından hazırlanan düzey belirleme testi puanları alınmıştır. Bütün değişkenlerle ilgili verilerin aritmetik ortalama, standart sapma ve korelasyonları hesaplanmış, daha sonra ele alınan değişkenlerin öğrenme düzeyini açıklama gücünü belirlemek için çoklu regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, başlıklar altında aşağıda özetlenmiştir. Öğrenci Giriş Niteliklerinin Öğrenme Düzeyini Açıklama Gücüne İlişkin Bulgular Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler dersinde öğrenci giriş niteliklerinin öğrenme düzeyini açıklama gücü incelendiğinde, öğrenci giriş niteliklerinin her iki dersteki çoklum regresyon analiziyle belirlenen açıklama güçlerinin anlamlı düzeyde olduğu anlaşılmaktadır. Öğrenci giriş niteliklerinin öğrenme düzeyini açıklama güçleri, derslere göre farklılık göstermektedir. Fen Bilgisi dersinde, giriş niteliklerinden dersle ilgili bilişsel giriş davranışlarının, öğrenme düzeyinin en güçlü açıklayıcısı olduğu görülmektedir. Bu değişkeni ön test puanı izlemektedir. Akademik benlik kavramının ise tek başına Fen Bilgisi dersinde ki öğrenme düzeyinin açıklayıcısı olmadığı görülmektedir. Sosyal Bilgiler dersinde ise, öğrenme düzeyinin en güçlü açıklayıcısı akademik benlik kavramıdır. Açıklama gücü bakımından bu değişkeni ön test puanı ve bilişsel giriş davranışları testi puanı izlemektedir. Öğretim Hizmeti Niteliğinin Öğrenme Düzeyini Açıklama Gücüne İlişkin Bulgular Öğretim hizmeti niteliğinin her iki derste de regresyon analizi ile belirlenen açıklama güçlerinin yeterli düzeyde olmadığı anlaşılmaktadır. Fen Bilgisi dersinde öğretim hizmeti niteliği az miktarda öğrenme düzeyini açıklarken, Sosyal Bilgiler dersinde ise öğrencilerin algıladıkları şekliyle öğretim hizmeti niteliği, regresyon analizinde, öğrenme düzeyinin açıklama gücüne anlamlı katkıda bulunmamıştır. Öğrenci Giriş Nitelikleri ve Öğretim Hizmeti Niteliğinin Birlikte Öğrenme Düzeyini Açıklama Gücüne İlişkin Bulgular Öğrenci giriş nitelikleri ve öğretim hizmeti nitelikleri birlikte ele alındığında, bunların her iki dersteki öğrenme düzeyini açıklama güçleri regresyon analiziyle belirlenen şekliyle anlamlı düzeydedir. Fen Bilgisi dersinde, öğrenme düzeyinin en güçlü açıklayıcısı bilişsel giriş davranışları iken, Sosyal Bilgiler dersinde öğrenme düzeyinin en güçlü açıklayıcısı akademik benlik kavramıdır. Fen Bilgisi dersinde öğrenme düzeyini, bilişsel giriş davranışlarından sonra ön test puanı anlamlı katkıda bulunmaktadır. Sosyal Bilgiler dersinde de ön test ve bilişsel giriş davranışları değişkenleri de öğrenme düzeyinin önemli açıklayıcısı olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
IV EXPLANATORY POWER OF STUDENT ENTRY CHARACTERISTICS AND QUALITY OF INSTRUCTION ON LEARNING LEVEL IN COURSES OF SCIENCE AND SOCIAL SCIENCES IN GRADE SIX ABSTRACT The purpose of this study was to determine the explanatory power of student entry characteristics and quality of instruction on learning level. In this study, which was carried out in normal school conditions, the explanatory power of student entry characteristics and quality of instruction on learning level was explored both separately and together. This study aims to increase the learning level by identifying the variables which explain students' learning level the most effectively in primary school applications. In addition, it is expected that the results will be helpful for the productivity and efficacy of education. The research was carried out in the courses of Arif Eminoğlu Primary School in Kayseri on the courses of the sixth grade Science and Social Sciences in the 2003- 2004 academic year. The research was restricted to the units named“the organs of human body”and“how do we perceive our environment”in the course of science and“Geography and Our Planet”in the course of Social Sciences lesson. In this research, the scores obtained from cognitive entry behaviours test, pre-test scores and the scores obtained from the questionnaire of academic self-concept were used as student entry characteristics. The quality of instruction, as the students perceived it, was also identified through a questionnaire. The scores from a summative test prepared by the researcher were used as the criterion for learning level. The arithmetic means, standart deviations of the variables and the correlations between them were all calculated. After that, multiple regression analyses were carried out in order to determine the explanatory power of the variables on the learning level. The findings that were obtained in this research were summarized under the following titles. The Findings Corcerning The Explanatory Power Of Students Entry Behaviours On Learning Level. When we focus on the explanatory power of student entry behaviours on learning level in the courses of Science and Social Sciences it is understood that theexplanatory power of student entry characteristics that was calculated through multiple regression analyses was statistically significant in both courses. The explanatory power of student entry characteristics on learning level differs according to the course. It has been proved that cognitive entry behaviours concerning the course are the most powerful explanatory factor of the learning level in the course of science which is followed by pre-test scores. It has also been proved that academic self-concept alone is not an explanatory factor of the learning level in the course of Sences. However, in the course of Social Sciences the most powerful explanatory of the learning level is academic self-concept which pre-test scores and cognitive entry behaviours follow. The Findings Concerning The Explanatory Power Of Quality Of Instruction On Learning Level. It is understood that explanatory power of the quality of instruction on learning that was calculated through regression analyses for both courses is not statistically significant While the quality of instruction explains the learning level to a limited extent in the course of Science, as the students perceive it, in Social Sciences the quality of instruction was found significant in its explanatory power of the learning level in a regression analysis. The Findings Concerning The Explanatory Power Of Student Entry Behaviours And The Quality Of Instruction Together On Learning Level. Considering the student entry behaviours and the quality of instruction together, their explanatory power on learning level for both courses are found significiant through a regression analyses. While the most powerful explanatory power for the learning level in the course of Science is cognitive entry behaviours, in Social sciences it is academic self-concept The pre-test scores significantly predict the learning level in the course of science following cognitive entry behaviours. In Social Sciences, the pre-test scores and the cognitive entry behaviours explain the learning level significantly. Key Words : level of learning, student entry characteristics, academic self-concept, the quality of instruction.