Kızkalesi yöresinde tatilini geçiren turistlerin memnuniyetini etkileyen faktörler
Factors affecting tourist satisfaction in Kızkalesi area
- Tez No: 147332
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TEPECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: destinasyon pazarlaması, Kızkalesi, müşteri memnuniyeti, destination marketing, Kizkalesi, customer satisfaction
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Turistlerin memnuniyet düzeyleri ile geleceğe yönelik davranışları arasındaki ilişki nedeniyle turist mernnuniyetinin ölçülmesi, etkili bir destinasyon pazarlaması açısından önem taşımaktadır. Kızkalesi Mersin'de önemli bir turistik destinasyondur. Bu çalışmanın amacı Kızkalesi'ne gelen yerli turistlerin memnuniyet düzeylerini ve Kızkalesi'ni tekrar ziyaret etme niyetlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. İki bağımlı değişken ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkileri değerlendirmek amacıyla iki aşamalı regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon modelindeki bağımlı değişkenler genel memnuniyet düzeyi (GM) ve tekrar ziyaret niyetidir (TZN). Bu iki bağımlı değişken için ayrı ayrı regresyon analizleri uygulanarak, bağımsız değişkenler ile olan ilişkileri incelenmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre, Kızkalesi 'ndeki yerli turistlerin memnuniyet düzeylerini ve Kızkalesi'ni tekrar ziyaret niyetlerini etkileyen faktörler (1) konaklama yeri ve yiyecek içecek hizmetleri ve (2) misafirperverlik alarak bulunmuştur. Bu çalışmanın bulgularının, Kızkalesi yerel yönetimi ve Kızkalesi 'ndeki işletme sahipleri için etkili bir destinasyon pazarlamasının sağlanabilmesi için başarılı kararlar verilebilmesi açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Measurement of tourist satisfaction is important in carrying out an effective destination marketing because of the relationship between level of tourists satisfaction and future behavior. Kizkalesi is an important touristic destination in Mersin, Turkey. The purpose of this study was to determine the factors affecting local tourists' satisfaction and intention to revisit Kizkalesi in the future. A two-stage least squares regression analysis was used to asess the relationship between two dependent and several independent variables. The dependent variables of the regression model were the level of satisfaction and intention to revisit the destination in the future. By using a two stage least squares regression analysis for these two dependent variables seperately, the relationships between two dependent variables and independent variables were investigated. According to the results of regression analysis, the factors affecting local tourists' satisfaction level and intetion to revisit the destination are (1) accomodation and food/beverage facilities and (2) hospitality and customer care. The findings of this study are important for local government and the owner of the business enterprises in Kizkalesi in terms of making succesful decisions for effective destination marketing.