Evaluating cosmopolitanism in a globalized world: A case study of Turkish top managers in a multinational corporation
Küreselleşen dünya kozmopolitanizmi değerlendirmek: Çokuluslu bir şirkette çalışan üst düzey Türk yöneticiler
- Tez No: 147589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEYDA YEĞENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kozmopolitanlık, ulus-ötesi kapitalist sınıf, Bourdieu, küreselleşme, çok-uluslu şirket vıı, Cosmopolitanism, transnational capitalist class, Bourdieu, globalization, multinational corporation
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
1980'li yıllarda küreselleşmenin yayılmasıyla birlikte ulus-devletlerin zayıfladığı ve günümüz siyasetinde ulus-ötesi kurumların geçerli olduğu argümanları sosyal bilimlerde yaygınlık kazandı. Demokrasi ve vatandaşlığı ulusal sınırların ötesine genişletmek, dünya vatandaşı olmak ve evrensel siyasal kurumlar oluşturmak gibi öneriler getiren kozmopolitanlık, küreselleşmenin bu varsayılan koşullarına uygun olan bir proje olarak kabul gördü. Bu çalışma, sosyal bilimlerde kozmopolitanlığı küreselleşen dünyaya uygun siyasi bir proje olarak gören teorilerle ilgili bir değerlendirme yapmayı amaçlamaktadır. Burada, ulus-devlet sınırlarının ortadan kalktığı ve dünya vatandaşlığının ortaya çıkmaya başladığını savunmanın farklı ülkelere gidebilecek kaynaklara sahip olan ve vize problemleri yaşamayan üst-sınıf bir azınlığın bakış açısından konuşmak olduğu iddia edilmektedir. Bazı sosyal bilimciler ulus-ötesi bir kapitalist sınıfın ortaya çıkmaya başladığından bahsetmektedirler. Buna gore farklı ülkelerde yaşamalarına rağmen bu sınıfın üyelerinin hem yaşam tarzı hem de ortak çıkarlar açısından birbirleriyle kendi vatandaşlarına göre çok daha fazla ortak yönleribulunmaktadır. Bu insanlar, kolaylıkla yurtdışına çıkabildikleri ve farklı ülkelerden insanlarla ortaklıkları olduğu için dünya vatandaşı olduklarını düşünmektedirler. Bu çalışmada, Türkiye'de çokuluslu bir şirkette çalışan üst- düzey yöneticilerin yaşam tarzı Bourdieu'nun yaşam-tarzı kavramsallaştırması kullanılarak incelenmekte ve bu yöneticilerin ulus-ötesi kapitalist bir sınıfın ne ölçüde parçası oldukları ve kendilerini ne ölçüde dünya vatandaşı hissettikleri sorularına yanıt aranmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the spreading of globalization during 1980s, discourses about demise of nation states and relevance of post-national forms of institutions for contemporary politics have been widely accepted in social sciences. Cosmopolitanism, with its suggestions of extending democracy and citizenship beyond national boundaries, being world citizens, and creating universal political institutions has been considered as the project in line with these supposed conditions of globalization. This study evaluates theories in social sciences that are in favor of cosmopolitanism as a political project appropriate for the globalized world. It is argued that supporting disappearance of national borders and emergence of world citizenship is talking from the perspective of an upper class minority who have necessary resources to travel to other countries and who don't experience visa difficulties. It is claimed by some social theorists that a transnational capitalist class started to emerge. Although members of this class live in separate countries, they have common interests and similar lifestyles with each other much more than they have with their fellow nationals. These people regard themselves as world ivcitizens, as they have a high access to foreign countries and share common lifestyles with foreigners. In this study, in the case of Turkish high level managers in a multinational corporation, it is aimed to describe the life style characteristics of these managers, considering the life style conceptualization of Bourdieu, and to understand to what extent these managers can be regarded as a part of transnational capitalist class, and whether they perceive themselves as world citizens.