Two versions of enlightenment state in the late Ottoman era: protectionist state versus liberal state in the works of Akyiğitzade Musa and Mehmet Cavid
Osmanlı son döneminde aydınlanma devletinin iki versiyonu: Akyiğitzade Musa ve Mehmed Cavid 'in eserlerinde korumacı devlete karşı liberal devlet
- Tez No: 147673
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN GALİP YALMAN, DOÇ. DR. AHMET HAŞİM KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Tarih, Economics, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Türk iktisat Tarihi, Korumacılık, Liberalizm, Geç Dönem Osmanlı Devleti, Turkish Economic History, Protectionism, Liberalism, Late Ottoman State IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tezin öncelikli hedefi, Osmanlı son döneminde iktisat alamnda yazılar yazmış iki yazarın (Akyiğitzade Musa ve Mehmed Cavid) kişisel tarihlerini şartlandıran koşulları ortaya çıkarmanın yam sıra, her iki yazarın kendi temel metinlerinde ortaya koydukları devlete ilişkin bakış açılarının serimlenmesidir. Dolayısıyla tez kapsamında, bu iki yazarın, belli bir tarihsel zaman dilimine yerleştirilebilmesi ve ondokuzuncu yüzyıl sonunda Osmanlı toplumsal gerçekliğinde devletin ortaya konulabilmesi için, Osmanlı modernleşmesi ana hatlarıyla ele alınmakta ve her iki yazarın Osmanlı iktisat literatüründeki konumlarım ortaya çıkarmak amacıyla genel olarak Osmanlı iktisat literatürü ve bu literatürün Batı iktisat düşüncesi ile bağlantıları üzerinde durulmaktadır. Son olarak tez, bu iki yazarın görüşlerini oluşturmada etkili olan toplumsal koşulları anlamlandırabilmek için kişilikleri ve biyografilerini ele almakta ve her iki yazar için devletin ne olduğuna dair çıkarsamalarda bulunabilmek amacıyla kendi metinlerini incelenmektedir. Böylece, hem yazarların içinde bulundukları sosyo-ekonomik koşulların kendi yazdıkları metinler üzerindeki etkisi ele alınmakta hem de eserlerde örtük olarak yer alan devlete ilişkin görüşler ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The initial concern of this thesis is to understand the historical conditions that conditioned the two writers (Akyiğitzade Musa and Mehmed Cavid) who had written on economic issues in the late Ottoman era, in addition to display their perception of state in their essential works. Thus, in order to locate these two writers in a historical time-frame and to explore the understanding and the reality of the Ottoman state at the end of the nineteenth century, the thesis is dealing with the major issues of the Ottoman modernisation history in a concise sense, and it is aiming at disposing the righteous stead and the importance of these two writers in the Ottoman economics literature, while giving an overall review of Ottoman economic perspectives in terms of their relationship with Western economic thought. Finally, the thesis tackles the personalities and biographies of these writers in order to expose the social conditions that determined the thinking of these writers, and lay out the anatomy of the state as conceptualised by them on the basis of their original texts. So, following the ascertainment of these structures, their impact over the work and the life of these two writers is being considered. Thus, it is an attempt to provide an explanation of the physical and mental conditions that structured the writings and their perception of the state.