Aile şirketlerinde kuşaklar arası ilişkiler üzerine Antakya'da bir araştırma
A study on relationships betwen the two generations in family firms
- Tez No: 147682
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZİ BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile şirketi, Küçük İşletmeler, Aile Şirketlerinde Kuşaklar, Girişimcilik, Küçük Aile İşletmeleri, Aile Şirketlerinde Yönetim, Aile Şirketlerinde Sorunlar, Family Business, Small Business, Generations In Family Firms, Enterpreneurship, Management Of Family Firms, Problems In Family Firms, Small Family Firms
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Aile şirketi, ülke ekonomilerinin en önemli yapılanndandır. Buna rağmen bu şirketlerin bir çoğu uzun süreli bir yaşam sürememektedirler. Yaşam süreçleri içerisinde, kurulan aile şirketlerinden yandan fazlası ilk 5-10 yıl içerisinde son bulmaktadır. Şirketin bir sonraki aile bireylerine ulaşması daha zor olmaktadır. Bu sorunun nedenlerine bakıldığında aile şirketlerinin son bulmasında iki farklı etkenin rol aldığı görülmektedir. Birincisi dış etkenler diye adlandırılan şirketin faaliyette bulunduğu ülkenin ekonomik olayları, pazar yapısı, rekabet ve finansal kaynak sağlamanın zorluğudur. İkincisi ise, iç etkenler olarak adlandırılır. Şirket içerisinde bireyler arası uyumsuzluk, rekabet, kuşaklar arası anlaşmazlık dış etkenler gibi aile şirketinin sona ermesine neden olmaktadır. Yapı olarak diğer şirket türlerine göre farklılık gösteren aile şirketinin bu farklılıkların temelini şirket ve aile kavramını aynı anda taşıyor olması oluşturmaktadır. Son yıllarda aile şirketleri hakkında bir çok araştırma yapılmış olmasına rağmen bu şirketlerin yönetim şekilleri, genel yapılan dışmda fazla irdelenmemiştir. Oysa aile şirketlerinde yönetim ve şirket yapısı dışında, şirketi oluşturan bireylerin de yapılan, tutumlan ve birbirleriyle olan ilişkileri de incelenmelidir. Araştırmada şirket içerisindeki bireylerin birbirleri ile olan ilişkilerinin kuşaklar arasındaki boyutu belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma 17 şirket üzerinden, her şirketten ikinci kuşak mensubu bir kişiyle görüşülmüştür. Kuşaklar arasındaki ilişkinin ne konumda olduğunu belirlemeye yönelik şirket, birinci kuşak ve ikinci kuşak hakkında bilgi almayı sağlayacak 42 değişken belirlenmiştir.VI Araştırma çerçevesinde konu ile ilgili yerli ve yabancı literatür taranmış, konu ile ilgili önceden yapılmış olan araştırmalar incelenmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda özgün bir model oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
A family business is one of the most important structures of a country's economy. However many of these firms cannot survive for a long time. More than half of the firms estabilished by families have collapsed in the first five or ten years time in their establishment time. It has become more difficult for a family business to reach to the latter family members. When the reasons of the bankruptcy are examined two different facts cen be seen. The first one is external effects. The economic events of the country in which the business has been working, its marketing structure, competition, difficulty in supplying financal sources. The second one can be called internal effects: conflicts among the individuals in the firm, competition among them, disagreement among these indiviuals. These internal effects cause the bankruptcy of the family firms as well as the external effects do. Family businesses have different characteristics when compared with other kinds of companies. The differences are derived from the being the“company”and“family”concepts together. Although many researches have been done about family businesses, their management and general structures haven't been studied in details. However, in family businesses not only the management and the structure of the company but also the individuals in the company, the relationship among them, their characteristics should be studied on.. In this study, the dimension of the company relationships among the individuals in the company of the generations has been tried to be found out. 17 companies have taken place in the study and a person from second generation has been interviewed.VIII 42 variances have been determined in order to see the position of the relationship beetween the two generations and have knowledge about the first and second generations. Many local and foreign resources about the matter have been scanned and the investigations done before have been checked. Due to this information a special model has been formed.