The effect of structured peer consultation program on dieffernt dimensions of school counselor burnout
Meslektaş dayanışma programının psikolojik danışmanların tükenmişliklerinin farklı boyutları üzerindeki etkisi
- Tez No: 147832
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışman, tükenmişlik, meslektaş dayanışması. vı, Counselor, burnout, and peer consultation/supervision
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, Meslektaş Dayanışma Programının, psikolojik danışmanların tükenmişliklerinin farklı boyutları üzerindeki etkisini incelemektir, bu boyutlar sırası ile duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı boyutlarıdır. Bu çalışmada, Meslektaş Dayanışma Prograrnının, tükenmişliğin farklı boyutları üzerindeki etkisini incelemek için ön-test ve son-test kontrol gruplu deneysel bir çalışma düzenlenmiştir.Çalışmanın deney ve kontrol gruplarını belirlemek için Maslach Tükenmişlik Ölçeği Gaziantep İlinde görev yapan toplam 96 psikolojik danışmandan 55 psikolojik danışmana uygulanmıştır. Tükenmişliğin bütün boyutlarından ortalamanın üstünde puan alan 8 psikolojik danışman deney grubu olarak gönüllü katilmıştır. 8 psikolojik danışman kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubundaki psikolojik danışmanlara Meslektaş Dayanışma Programını uygulanırken, kontrol grubundaki psikolojik danışmanlara herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Meslektaş Dayanışma Programı haftada bir 90 dakikalık oturumlar halinde 5 hafta sürmüştür. Tek yönlü kovaryans (ANCOVA) analizi Meslektaş Dayanışma Programının, tükenmişliğin farklı boyutları Üzerindeki etkisini test etmek için kullanılmıştır. Tek yönlü kovaryans analizinden elde edilen sonuçlara göre, Meslektaş Dayanışma Programının tükenmişliğin duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı boyutları üzerinde anlamlı bir etkisi vardır. Bu da, deney grubuna katılan psikolojik danışmanların tükenmişlik düzeylerinin kontrol grubuna katılan psikolojik danışmanların tükenmişlik düzeylerine göre olumlu yönde düştüğünü göstermiştir. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgular tartışılmış ve öneriler de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of Structured Peer Consultation Program on different dimensions of school counselors' burnout, namely, emotional exhaustion, depersonalization, and personal accomplishment. Pretest and posttest experimental control group design was used to investigate the effect of the Structured Peer Consultation Program on different dimensions of burnout. To determine the percipients of the experimental and control groups Maslach Burnout Inventory was administered 55 out of a total of 96 school counselors in Gaziantep. 8 counselors who had higher than means scores in the mdifferent dimensions of burnout participated voluntarily in the Structured Peer Consultation Program as an experimental group. 8 counselors were selected as a control group. While the program was being applied to the experimental group, the control group did not receive any treatment. The Structured Peer Consultation Program continued for five weeks. In the program the meetings were held once a week and lasted for 90 minutes. One-way analysis of covariance (ANCOVA) was used to test for significant treatment effect of the Structured Peer Consultation Program on different dimensions of burnout. The result of ANCOVA indicated that ANCOVAs examining treatment effect were significant on dimensions of emotional exhaustion, depersonalization, and personal accomplishment of burnout. It seems that there was a significant improvement in the experimental group's burnout level compared to the control group's burnout level. At the end of the study the findings were discussed with the relevant studies and recommendations were presented.