Hermeneutics and the English School: Gadamer's hermeneutics and Wight's approach to international theory
Hermenötik ve İngiliz ekolü: Gadamer'in hermenötiği ve Martin Wight'in uluslararası kurama yaklaşımı
- Tez No: 147846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NURİ YURDUSEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hermenötik, Gadamer, İngiliz Ekolü, Martin Wight. vn, Hermeneutics, Gadamer, English School, Martin Wight
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez İngiliz Ekolü'nün uluslararası ilişkilere yaklaşımındaki hermenötik eğilimi göstermeyi amaçlamaktadır. Tezin amacı İngiliz Ekolü yaklaşımının yorumsamacı karakterini ortaya çıkarmaktır. Tez, Hans-Georg Gadamer ve Martin Wight' in çalışmaları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Martin Wight' in uluslararası ilişkilerin teorik geleneğine dair analizlerinin anti-pozitivist ve tarihsel karakteri ve çalışmalarında dile verdiği merkezi konum Hans-Georg Gadamer' in hermenötiği ile yakın benzerlikler göstermektedir. Bu tezin temel amacı hermenötik ile İngiliz Ekolü arasındaki ilişkiyi Hans-Georg Gadamer ile Martin Wight' in düşüncelerindeki ortak noktaları açığa çıkararak göstermektir. vı
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to discover the hermeneutic orientation of the English School's approach to international relations. It is argued that the English School approach has a distinctive interpretivist character. The thesis concentrates on the works of Hans-Georg Gadamer and Martin Wight. Martin Wight's anti-positivism, the historical character of his analysis of the traditions in international theory, and the centrality of language in his studies shows strong resemblance to Hans-Georg Gadamer's hermeneutics. The main purpose of this thesis is to show the relationship between the hermeneutics and the English School approach by discovering the common points between the thoughts of Hans-Georg Gadamer and Martin Wight. IV