The question of urban integration and forced migration from East and Southeast Anatolian regions after 1980: The case of Mersin
Kentsel bütünleşme sorunu ve 1980 sonrası Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan zorunlu göç: Mersin örneği
- Tez No: 147853
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Bütünleşme, Zorunlu Göç. iv, Urban Integration, Forced Migration ui
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmada amaç, 1980'den sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden Mersin'e etno-politik nedenlerle zorunlu olarak göç eden ailelerin kentsel bütünleşme düzeylerini ve bu düzeylerde farklılaşmaya neden olan değişkenleri bulmak ve buna göre politik bir plan önerisi sunmaktır. Demografik, sosyoekonomik, sosyo-mekansal, dayanışma (politik, sosyal, örgütsel, ekonomik) ve suç değişkenlerinin zorunlu göçmenlerin kentsel bütünleşme düzeylerinde bir farklılaşma sağlayıp sağlamadıkları değerlendirilmiştir. Bu amaçla Mersin'e etno-politik nedenlerle zorunlu göç eden 175 hane halkı reisiyle görüşülmüştür. Sonuç olarak Mersin'deki zorunlu göçmenlerin kentsel bütünleşme düzeylerinin köydeki sosyoekonomik statüleri ve suç (bu suçların büyük bir oranı siyasi suçlardır) işleme durumlarına göre farklılaştığı ortaya çıkmıştır. Yapılan politik plan önerisi bu iki değişken etrafında şekillendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim in this study is to find the variables that caused differentiation in the urban integration levels of families who migrated from East and Southeast Anatolian Regions after the 1980's due to ethno-political reasons, forcedly. Thus, demographic, socioeconomic, socio-spatial, solidarity networks (social, political, organizational,) and criminal variables have been evaluated, to see whether they caused differentiation in the urban integration levels of forced migrants or not. A total number of 175 household heads, who have migrated to Mersin due to ethno-political reasons, have been interviewed. We found that the urban integration level of forced migrants differentiates according to their socioeconomic status in village and whether they commit crime or not. In conclusion, we presented a political plan shaped around these two variables.