Sermaye piyasalarında kurumsal yönetim ilkelerinin etkileri
  1. Tez No: 148073
  2. Yazar: SERKAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, sermaye piyasası, kurumsal toplumsal sorumluluk, aile şirketleri iv, Corporate governance, stock market, corporate social responsibility, family firms
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Kurumsal Yönetimin uluslararası alanda temel alman ve bu ilkelerin ülkemizdeki ve dünyadaki uygulama modelleri incelenmiştir. Bu konuda firmaların kurumsallaşma çabaları ve son yıllarda çevresel, toplumsal, yasal, fînansal, etik değerlere sahip çıkmaları sonucu olarak karşımıza çıkan yeni bir kavram kurumsal toplumsal sorumluluk ele alınmıştır. Kurumsal Yönetim İlkelerinin ülkemizdeki gelişmesi ile ilgili olarak TESEY ve TÜSİAD gibi sivil toplum örgütlerimizin çalışmaları incelenmiştir. Ayrıca etkin kurumsal yönetimin sağlanması için gözetim ve denetimin önemine değinilmiş aile şirketleri açısından kurumsal yönetimin önemi uluslararası alanda kıyaslanarak belirtilmiştir. Kurumsal Yönetim İlkelerinin, sermaye piyasası ile etkileşimi, rekabet gücü, sağlıklı büyüme ve uzun vadeli başarıyı getirecek olan yatırımcının güveninin kazanılmasındaki çabşmalar incelenmiştir. Aynı zamanda kurumsal yönetim ve sermaye piyasasını olumsuz etkileyecek faktörlere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The principles of OECD which are internationally taken as a basis for corporate governance and the implementation models of these principles throughout the world and our country were researched. The corparating efforts of the firms and a recent term“corporate social responsibility”, which revealed as a result of the orientation of these firms to environmental, social, legal, financial, ethical values, were handled. With respect to developments in the principles of corporate governance in our country, the studies of civil social organisations such as TESEV and TUSIAD were researched. Besides, to maintain an effective corporate governance, the importance of supervision and auditing and by making international comparisons the importance of corporate governance from the aspect of family firms were indicated. Relationship between the principles of corporate governance and stock market, competitive strenght and the processes that bring the confidence of the investors, which will result in healthy growth and long-term success, were studied. At the same time the factors, which have negative effects on corporate governance and stock market, were included.