İlköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin atom, element, bileşik ve molekül kavramlarını anlama seviyeleri
The primary school 7th and 8th grade student's understanding level of atom, element, compound and molecul
- Tez No: 148645
 - Danışmanlar: PROF.DR. BAKİ HAZER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Kavram, anlama Seviyesi, Program Geliştirme, Concept, Understanding level, Program development
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 59
Özet
Kurum Tez Başlığı Tez Yazan Tez Danışmam Ortak Danışman Tez Türü, Yılı Sayfa Adedi : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programlan ve Öğretim Anabilim Dalı : İlköğretim 7. ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Atom, Element, Bileşik, Molekül Kavramlarım Anlama Seviyeleri : Gürol KESERCİ : Prof. Dr. Baki HAZER : Doç Dr. Tuğba YANPAR : Yüksek Lisans Tezi, 2004 :75 ÖZET Fen bilimlerinin doğru öğretilmesinde en çok ihtiyaç duyulan nokta temel fen kavramlarının doğru anlaşılmasını sağlamaktır. Bu araştırma ilköğretim okullarının yedinci ve sekizinci şuurlarında okuyan öğrencilerin temel fen kavramlarından olan atom, element, bileşik ve molekül kavramlarım anlama seviyesini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada öğrencilerin atom, element, bileşik ve molekül kavramlarmı anlama seviyelerini ölçmek için bir basan testi geliştirilmiştir. Bu ölçme aracı 2003-2004 eğitim- öğretim yılının ilk döneminde uygulanmış ve uygulama sonucunda gerekli düzeltmeler yapılmış ve basan testinin güvenirliğini belirleyen alfa değeri 0,78 olarak hesap edilmiştir. Bu basan testi ile beraber öğrencilerin derse karşı tutumlanmn onların öğrenmelerine etkisi olup olmadığını öğrenmek için örneklemi oluşturan öğrencilere fen bilgisine karşı tutum anketi uygulanmıştır. Çalışmanın alt problemlerine cevap aramak amacıyla t-testi, korelasyon ve tek yönlü varyans analizi yapılmış, bu değerlere ulaşmak için ITEMAN ve SPSS istatistik programlarından yararlanılmıştır.Araştırmada öğrencilerin temel fen kavramlarını genelde doğru yorumladıkları ancak bu kavramların özellikleri ile bu kavramlarla ilgili olan alt kavramları anlama düzeylerinin yeterli olmadığı görülmüştür. Araştırma fen bilgisi öğretmenlerine, program geliştirme uzmanlarına ve diğer araştırmacılara önerilerle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Institution Title Author Adviser Comman Adviser Type of Thesis Page Number : Z.K.Ü. Institute of Social Sciences, Department of Curriculum and Instruction : The Primary School 7th and 8th Grade Student's Understanding Level of Atom, Element, Compound and Molecül. Gürol KESERCİ Prof. Dr. Baki HAZER Associate. Prof. Dr. Tuğba YANPAR Msc. Thesis, 2004 75 ABSRACT The science concepts should be understood truely, and it is the most important and essential point at science teaching. This study has been done to establish the seventh and eighth grade student's understanding level of atom, element, compound and molecule, which are the main science concepts. At the study, a success test has been developed to measure the student understanding level of atom, element, compound and molecule. This measure device has been practiced at the first semester of the year of 2003-2004 education and instraction. At the end of the practice, the necessary corrections has been done and the alfa level, which determines the reliability of the test, has been found as 0.78. Besides, the attitude enquiry has been practiced to students to learn whether their attitudes towards lessons are effective on their learning or not. To find and answer to sub-problems of the study, the analysis of t-test, korelasyon, one way anova have been made, and to reach these levels, the statistic programs of ITEMAN and SPSS have been benefited from.At the and of the study, it is faund that, generally, students explain the main science concepts truely; howewer it is observed that their understanding level of the properties of this sub-concepts which are related to these concepts, is not adeqate. The study has been completed by suggestions to science teachers, experts of program development and other researchers.