Fen eğitiminde bilimsel süreç becerilerine dayalı laboratuar yönteminin akademik başarı, tutum ve kalıcılığa etkisi
The effects of cooperative learning based on constructivist approach in primary social studies
  1. Tez No: 148647
  2. Yazar: MUHAMMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Süreç Becerileri, İşbirlikli Öğrenme, Fen Bilgisi Laboratuan, Scientific Process Skills, Cooperative Learning, Science Laboratory
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programlan ve Öğretim Anabilin Dalı Tez Başlığı : Fen Eğitiminde Bilimsel Süreç Becerilerine Dayalı Laboratuar Yönteminin Akademik Basan, Tutum Ve Kalıcılığa Etkisi" İncelenmiştir. Tez Yazan : Muhammet Özdemir Tez Danışmanı : Yrd.Doç.Dr. Ali Azar Tez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2004 Sayfa Adedi : 144 ÖZET Bu araştırmada, fen eğitiminde bilimsel süreç becerilerine dayalı laboratuar yönteminin basan, bilimsel süreç becerisi, tutum ve hatırlama düzeylerine etkisi incelenmiştir. Araştırma, deneysel bir çalışma olup, kontrol gruplu ön test- son test deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2003-2004 eğitim-öğretim yılı I. döneminde, Zonguldak ili Ereğli ilçesi Atatürk İlköğretim okulunda öğrenim gören 5. sınıf ilköğretim öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada deney (N=30) ve kontrol (N=28) gruplan olmak üzere iki grup ile çalışılmış ve gruplar random olarak seçilmiştir. Çalışmada, deney grubunda, bilimsel süreç becerilerine dayalı bir yöntem izlenirken, kontrol grubunda klasik yöntem kullamlmıştır. Araştırma ön test ve son testlerin uygulanması hariç üç hafta sürmüştür. Çalışma veri toplama aracı olarak basan testi, bilimsel süreç becerileri testi, tutum ölçeği, hatırlama testi ve görüşmeler kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek için, veri toplama araçlarından elde edilen nicel veriler ve öğrenciler ile yapılan mülakatlardan sağlanan niteliksel veriler değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Nicel veriler, SPSS istatistik programında yer alan bağımlı ve bağımsız gruplar için t testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Niteliksel veriler ise; mülakatların çözümlenmesi sonucu elde edilmiş ve betimsel analiz yöntemi ile değerlendirilmeye alınmıştır. Yapılan nicel ve nitel analizler sonucunda; elde edilen sonuçlar şu şekilde ifade edilebilir:Bilimsel süreç becerilerine dayalı laboratuar yönteminin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin; basan düzeylerini arttığı, bilimsel süreç becerilerini geliştiği, fen dersine karşı tutumlarım yükseldiği, bilgiyi hatırlama seviyelerini arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Institution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of Curriculum and Instruction Title : The Effects of Cooperative Learning Based on Constructivist Approach in Primary Social Studies Author : Muhammet Özdemir Adviser : Asst. Prof. Dr. Ali Azar Type of Thesis : MSc. Thesis, 2004 t Page Number : 144 ABSTRACT The effect of laboratory method based on scientific process skills to achievement, scientific process skills, attitude and recall levels in teaching science was analysed in this study. The research is an experimental study and pre test- post test experimental pattern with control group was used in the research. The sample of the research covers fifth grade students studying at Atatürk İlköğretim Okulu in Ereğli, in Zonguldak in 2003- 2004 Fall Semester. The study was carried out together with two groups, N=30 and N=28 groups chosen randomly. Traditional method was applied for the control group while a method based on scientific process abilities was followed for the experimental group. The study continued for three weeks except pre-test and post-test applications. In the study achievement test, scientific process skills test, attitude scale, recall test and interviews were used for data collecting. Quantitative data obtained from data collecting means and qualitative data obtained from the interviews with students were evaluated for testing study hypothesis. Quantitative data was evaluated by t test for dependent and independent groups in SPSS programme and qualitative data, obtained by analysing the interviews, was evaluated by descriptive analysis method. Findings obtained from quantitative and qualitative analyses can be expressed in the following ways: It was found out that experimental group students to whom laboratory method based on scientific process skills had; been more successful, Improved their scientific process skills, had a higher attitude towards, science course, had a higher level of recalling information.