Geri Dön

Üniversiteli sporcu ve sporcu olmayan öğrencilerin dikkat seviyelerinin araştırılması

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 14903
  2. Yazar: M.YAVUZ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ OSMAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 84

Özet

-.6.5 - ÖZET Günlük yaşantımızda ve sportif müsabakalarda önemli olan dikkat, gayri iradi ve iradi olmak üzere karşımıza çı kar. Gayri iradi dikkat bizden bağımsız faktörler tara fından sevk ve idare edilir. îradi dikkat ise bizzat kendimiz tarafından yönlen dirilip kontrol edilir. îradi dikkat/ ilginin olmadığı ve bizim bilinçli ça balarımızla dikkatimizi önümüzde duran problemlere ve amaç lara uygun şekilde yönlendiremediğimiz yerde gereklidir. Bir işle meşgul olduğumuz ölçüde iradi dikkat gayri iradi dikka te dönüşür. Spor da sporcuların başarıları için, dikkatin bu özelliğinden yararlanılır. Bekleme tepkisi sırasında, kişinin içinde bir hazır olma ve yönelme vardır. Burada, organizmanın kişiye gelen birçok uyarıcı arasından bir tanesini kesin ve net olarak algılaması amaçlanmıştır. Bekleme tepkisini oluşturan bileşenler; alıcıların uyumu, duruş uyumu, kas tonusu artışı ve merkezi sinir sis temi uyumudur. Dikkat, beyin korteksindeki ket vurucu alanların seçimli ve tercihli çalışmasına bağlıdır. Spor yapan ve yapmayan 17-23 yaş arası üniversite öğrencilerinin dikkat seviyeleri araştırılmıştır. Test' teki sonuçlar istatistiksel işlemlere tabi tutulduktan sonra, spor yapan öğrenciler, spor yapmayan öğ rencilere göre daha dikkatli oldukları görülmüştür.“ 66 ”Spor yapmayan öğrenciler ile spor yapanlar arasında ki anlamlılık;, tablo t değeri 1,658, bizim bulduğumuz t de ğeri ise 3,14 6 dır. Spor yapma yılı ile dikkat derecesi arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Burada elde edilen r değeri 0,290 dır. Bu değer t testine tabi tutulmuştur. Bulunan t=2,33, tablo t değeri ise 1,671 dir. Araştırma, sporun dikkati geliştirici bir özelliği olduğunu ortaya koymaktadır.

Özet (Çeviri)

“ 6-7 ”SUMMARY Care which is important at our daily life and sports matches can be classified as controllable care and uncontrol lable care. Uncontrollable care is managed by same random events that are fully independent of us, where controllable care is managed by us. Controllable care is necessary where we can not concentrate our mind towards the problems in an adequate manner and where the problems are not interesting enough. The controllable care changes to be uncontrollable care if we deal with some other problems. The prescribed characteristics of care must be taken into account in order to be succesfull at sport. One feels to be ready and directed towards the play while waiting for it which is called waiting response. Here, it is aimed that the organizm must be excited sufficiently by one of the signals related with the event. The components of waiting response are the adequacy of sensors, position and the neurologic system of the body. Care depends on the adequate working of the relea- ted points of the brain. The care levels of the university students of 17-23 ages category which deal with sport and which do not are analyzed. The result of the tests is that the students which deal with sport are more carefull than those which do not deal with sport. The characteristic t value of between the students which do not deal with sport and the students which deal- 68 - with it is found to be 3.146, where the table value of it is 1.658. It is found to be a strong relation between the care level and the time dealt with sport. The r value is found to be 0.290. This value is subjected to t test and t is found to be 2.33 where table t value is 1.671. This thesis points out that the sport improves the care.

Benzer Tezler

  1. Ankara'daki bazı ortaokul voleybol takımlarının başarılarına etki eden faktörler

    Başlık çevirisi yok

    NURTEN ILGAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1990

    SporGazi Üniversitesi

    PROF.DR. ORHAN ARSLAN

  2. Ankara Polis Akademisi öğrencilerinin bazı kişilik ve davranış özellikleri (Sporcu olan ve olmayan öğrenciler üzerine bir araştırma)

    Certain personality and behavioral traits of the Ankara Police Academy students (A Research pertaining to those active and in active sports)

    ERCAN SELÇUK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    SporGazi Üniversitesi

    Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. LATİF AYDOS

  3. Genç voleybolcularda omuzun propriyoseptif değerlendirmesi

    Proprioceptive evaluation of shoulder in young volleyball players

    ŞİRVAN TÜLİN YURDAGÜL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    SporAnkara Üniversitesi

    Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. EMİN ERGEN

  4. Profesyonel ve amatör erkek futbol takımı oyuncularının beslenme bilgisinin karşılaştırılması

    Comparison of nutrition knowledge of professional and amateur male's football team players

    TUĞÇE YAVUZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Beslenme ve Diyetetikİstanbul Gelişim Üniversitesi

    Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HALUK SAÇAKLI

  5. Sporcu öğrencilerde kimlik gelişimi ve okula yabancılaşma: Ergenlik dönemi üzerine akran karşılaştırmalı bir çalışma

    Identity development and school alienation in student athletes: A peer comparative study on adolescence

    BERKCAN BOZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Eğitim ve ÖğretimEge Üniversitesi

    Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. OLCAY KİREMİTCİ