Bademli (Ödemiş-İzmir) beldesi meyve fidanlıklarında toprak üstünde bulunan zararlı böcek ve akar sorunları üzerinde araştırmalar
Investigations on the problems of phylloplane insects and mites in fruit nurseries of Bademli (Ödemiş-İzmir)
- Tez No: 149532
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİLGÜN MADANLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Meyve fidanlığı, meyve zararlısı böcekler, meyve zararlısı akarlar, Fruit nursery, harmful insects on saplings, harmful mites on saplings
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
V ÖZET BADEMLİ (ÖDEMİŞ-İZMİR) BELDESİ MEYVE FİDANLDKLARINDA TOPRAKÜSTÜNDE BULUNAN ZARARLI BÖCEK VE AKAR SORUNLARI ÜZERİNDE ARAŞTBRMALAR BULUT, H. Sezin Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nilgün MADANLAR Şubat 2004, 203 sayfa Türkiye'nin meyve fidanı üretiminin yarısını karşılayan Bademli (Ödemiş, İzmir) beldesinde 2000-2002 yıllarında yapılan bu çalışmada, topraküstünde zararlı böcek ve akar türlerinin yaygınlık ve bulaşıklılık oranlan ile populasyon yoğunlukları ve mevsimsel dağılımları belirlenmiş, böylece sözkonusu zararlıların durumu değerlendirilerek sorunların ortaya konulması ve çözüme katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Tür tespiti çalışmalarında 1 takım ve 2 familyaya bağlı 3 zararlı akar, 5 takım ve 13 familyaya bağlı olmak üzere 27 'si tür, 6 'sı cins düzeyinde 33 zararlı böcek türü saptanmıştır. Faydalı olarak ise 2 takım, 2 familyaya bağlı 5 akar, 3 takam 4 familyaya bağlı 13 böcek türü bulunmuştur. Yaygınlık ve bulaşıklılık oranlan tespit çalışmalarında meyve fidanlıklannda en sık rastlanan zararlıların Cicadellidae (Homoptera) familyasına ait türler ile Tetranychus urticae Koch (Prostigmata: Tetranychidae)'nin olduğu görülmüştür. Populasyon yoğunluğu tespit çalışmalarında ise zararlılar arasında sadece T. urticae'ranVI populasyonunun Ekonomik Zarar Eşiği seviyesini (EZE) aştığı ve mücadele edilmesi gerektiği, diğer zararlıların ise genellikle lokal olarak bulunduğu ve mücadeleyi gerektirecek düzeye ulaşmadığı saptanmıştır. T. urticae ile mücadelede, EZE seviyelerinin doğru zamanda saptanmasıyla tek bir ilaçlamanın bile yeterli olabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE PROBLEMS OF PHYLLOPLANE INSECTS AND MITES IN FRUIT NURSERIES OF BADEMLİ (ÖDEMİŞ-İZMİR) BULUT, H. Sezin PhD in Plant Protection Supervisor: Assoc. Prof. Dr. NilgOn MAD ANLAR February 2004, 203 pages Fifty percent of fruit saplings' production in Turkey are realized in Bademli (Ödemiş, İZMİR). In this study conducted in 2000-2002 years, it is aimde that to determine prevalent and infestation rates of harmful insects and mites, population densities, seasonal fluctuations. So these problems have been tried to solve. As harmful insects and mites, totally 3 harmful mites belonging to 1 order, 2 family; 27 species and 6 genus of harmful insects connected with 5 order, 13 family were determined. Also, 5 mite species belonging to 2 order, 2 family; 13 insect species connected with 3 order, 4 family were detected to be natural enemies. Species belonging to Cicadellidae (Homoptera) family and Tetranychus urticae Koch (Prostigmata: Tetranychidae) were detected as the most widespread species in nurseries. It was determined that population of T. urticae was only reached economical injury level. It was found that even one acaricide application was enough to control T. urticae by determining their economical injury level on proper time.vın It was determined that only T. urticae population was reached economical injury level, but other pests were found locally in general and their population didn't reach the economical injury level.