Kuzey Kıbrıs yılan türleri (Reptilia: Serpentes)
Snake species of Northern Cyprus (Reptilia: Serpentes)
- Tez No: 149553
- Danışmanlar: PROF.DR. ABİDİN BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Kıbrıs, Reptilia, Serpentes, Northern Cyprus, Reptilia, Serpentes
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET KUZEY KIBRIS YILAN TÜRLERİ (REPTILIA: SERPENTES) BAHAR, Hasan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abidin BUDAK Ocak 2004, 65 sayfa Bu çalışmada, 17-31 Temmuz 2003 ve 3-25 Eylül 2003 tarihleri arasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'nde yapılan araştırma gezilerinde toplanan ve daha önceki yıllarda toplanmış, halen ZDEU (Zoology Department, Ege University) müze koleksiyonunda kayıtlı bulunan 11 ayrı yılan türüne ait toplam 66 örnek sistematik olarak değerlendirilmiştir. Tanımlanan örneklerin 25'i Typhlopidae, l'i Boidae, 37'si Colubridae ve 3'ü Viperidae familyasına aittir. Bu örneklerin renk-desen ve pholidosis özellikleri incelenmiş, bazı metrik ölçümler alınmış, türlere ait biyolojik ve ekolojik bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SNAKE SPECIES OF NORTHERN CYPRUS (REPTILIA: SERPENTES) BAHAR, Hasan M.SC in Biology Supervisor: Prof. Dr. Abidin BUDAK January 2004, 65 pages In this study, between 17-31 July 2003 and 03-25 September 2003, in order to determine snake species of Northern Cyprus Turkish Republic, two-field study were conducted. In addition, previously collected and deposited in ZDEU (Zoology Department, Ege University) snake material, which belong to 11 different species (totally 66 specimens) was also studied. The 25 of collected specimens belong to Typhlopidae, 37 to Colubridae, 3 to Viperidae and one belongs to Boidae. Colour-pattern and pholidosis characteristics of these specimens were studied, some metric measurements were taken and ecological characteristics of species were presented.