Amerikan opsiyon problemlerinin sınır sabitleştirme (Front-fixing) yöntemiyle çözümü
The valuation of American options by using a front-fixing finite difference method
  1. Tez No: 149570
  2. Yazar: ŞULE AÇIKEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURGUT ÖZİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: American Options, free-boundary problem, finite-difference methods
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET AMERİKAN OPSİYON PROBLEMLERİNİN SINIR SABİTLEŞTİRME(FRONT-FIXING) YÖNTEMİYLE ÇÖZÜMÜ AÇIKEL, Şule Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Turgut ÖZİŞ Ağustos 2004, 83 sayfa Amerikan tipi finansal opsiyonlann doğru değerlemesindeki en önemli zorluk, erken uygulanabilme karakterinden dolayı ortaya çıkan bilinmeyen serbest sınırlardan kaynaldanmaktadır. Bu tezde sınır sabitleştirme (front-fixing) dönüşümü kullanılarak bilinmeyen serbest sımr bilinen ve sabit olan bir sınıra dönüştürülmüştür. Daha sonra, optimal uygulama sınırını ve çeşitli opsiyon değerlerini bir kerede hesaplama özelliğine sahip iyi çalışan bir sonlu fark metodu geliştirilmiştir. Tezin son bölümünde ise geliştirilmiş olan yönteme ait bilgisayar programlarının sonuçları verilmiş ve program kodlan tezin sonuna eklenmiştir. Anahtar Sözcükler : Amerikan Opsiyonlan, serbest sınır-değer problemi, sonlu farklar yöntemi.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE VALUATION OF AMERICAN OPTIONS BY USING A FRONT-FIXING FINITE DIFFERENCE METHOD AÇIKEL,Şule Msc in Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Turgut ÖZİŞ August 2004, 83 pages The difficulty for the accurate valuation of American type options lies on the unknown free boundaries associated with the early exercise feature. A front- fixing transformation is used in this thesis to transform the unknown free boundary into a known and fixed one. An efficient finite difference method is then developed, which produces the optimal exercise boundary at once. Finally, the results and the codes of the computer program related with the method that we developed are given.