Bebek giysilerinin ergonomi ve kullanım koşullarına uygunluğunun araştırılması ve bu koşullara uyumlu giysilerin geliştirilmesi
The study for the suitability of ergonomics and usage conditions for the baby clothing development of appropriate cloth to those conditions
  1. Tez No: 149761
  2. Yazar: ZÜMRÜT BAHADIR ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZİYNET ÖNDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bebek giysi modelleri, bebek ölçüleri, ergonomi, bebek giysi kalıpları, şenlendirme, temel kalıp, Baby garments, baby garment patterns, baby measurements, base pattern, ergonomics, grading
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET BEBEK GİYSİLERİNİN ERGONOMİYE KULLANIM KOŞULLARINA UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI VE BU KOŞULLARA UYUMLU GİYSİLERİN GELİŞTİRİLMESİ ÜNAL BAHADIR, Zümrüt Doktora Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ziynet ÖNDOĞÂN Ekim 2004, 99 sayfa Giyim, doğanın etkilerinden korunmak için vücudu örten ve vücut özelliklerine göre şekil alan giysilerin tümüdür. Kişilerin kendi giyimleri kadar çocuklarının giyimi de büyük önem taşımaktadır. Bebeklerin giyimlerinden % 100 ebeveynler sorumlu olduklarından giyim konusu, bebekler için görünümden ziyade işlevselliği ve konforu açısından büyük önem taşımaktadır. Tıbbi olarak 0-12 ay arasındaki çocuklar bebek olarak tanımlansa da 0-24 ay arasındaki çocukların istek ve şikayetlerini dile getirememeleri nedeniyle bu gruptaki çocuklara da bebek demek yanlış olmayacaktır. Yapılan araştırmalarda bebeğin giyiminin büyümesi, gelişmesi ve psikolojisi üzerinde önemli etkileri olduğu görülmüştür. Rahat, her şeyden önce ergonomik, temiz ve zevkli giydirilmiş bir çocuğun kendine olan güven duygusu artmakta, daha mutlu ve neşeli olmaktadır. Bu nedenle bebeklerin giysi modelleri, kumaşları, aksesuarları ve kalıpları büyük önem taşımaktadır. Kalıp ölçüleri, bebeğin bedenine uygun olmalı ve fiziksel olarak rahatsızlık vermemelidir. Ergonomide bebek giysilerinin boyutsal olarak bebeklerin vücutlarına uygunluğu çok önemlidir. Giysi ne büyük, ne de küçük olmalıdır. Bu durumda giysi bedeninin bebeğin bedenine uygun üretilmiş olması çok önemlidir. Ancak ülkemizde bebeklerden bugüne dek sistematik olarak ölçüm alındığına dair bilimsel bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu araştırma kapsamında belirli bir yaş grubuna yönelik temel ölçülerin alınması ve bu ölçüler yardımıyla yardımcı ölçülerin hesaplanabilmesi için bir yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE STUDY FOR THE SUITABILITY OF ERGONOMICS AND USAGE CONDITIONS FOR THE BABY CLOTHING DEVELOPMENT OF APPROPRIATE CLOTH TO THOSE CONDITIONS ÜNAL BAHADIR, Zümrüt Ph.D.in Textile Eng. Supervisor: Ass. Prof. Ziynet ÖNDO?AN October 2004, 99 pages Clothing are the entire dresses which cover the body to protect from the effects of the nature and take the shape of the body with respect to the its features. Kids' clothing are also very important as much as parents' themselves. Since parents are responsible 100 percent for the babies' clothing, clothing is very important in terms of functionality and the comfort besides its appearance. It would not be wrong if we called the children of 0-24 months as“baby”, although the children between 0 and 12 months are called so. In recent researches, it has been seen that baby's clothing has significant effects on its growth, development and psychology. The self confidence of a child who is dressed comfortably, tidily, pleasantly and above all ergonomically, is increasing and all these make him more happy and cheerful. That's why, the clothing models, fabrics, accessories and patterns for the baby cloth has great significance. The size of the pattern should fit the baby's body and should not be incomfortable. Suitability of the baby cloth to the body is very important in terms of ergonomics. The cloth should be neither big nor small. In this case, that the body of cloth is produced suitable for the body of baby is very important. However, in Turkey, it has not been encountered any scientific research concerning systematic study of baby size till now. In this extent, it is aimed to develop a methodology, with which the base measurements and the auxiliary measurements can be taken for a certain group of age.