Ankara yöresinde yetiştirilen mercimek bitkisinde biyolojik azot fiksasyon miktarının tespiti
Determination of the biological dinitrogen fixation potential by lens crops cultivated in the Ankara region
- Tez No: 35005
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biological Nitrogen Fixation, Lentil, 15N Methodology
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN MERCİMEK BİTKİSİNDE BİYOLOJİK AZOT FİKSASYON MİKTARININ TESPİTİ Ali ibrahim AKIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet AKTAŞ 1994, Sayfa: 61 Jüri: Prof.Dr. Mehmet AKTAŞ Prof.Dr. Sevim ZABUNO?LU Prof. Dr. Kemal GÜR Mercimek ve nohut, Orta Anadolu'nun belli başlı baklagil bitkileri olup, özellikle buğday-nadas ekim sisteminde kimi yıl nadas yerine ekilmek suretiyle tarımı yapılmaktadır. Bu araştırmanın amacı bölgede tarımsal öneme sahip olan yerli kışlık ve yazlık mercimek çeşitlerinin azot fiksasyon kapasitelerini 15N metoduna göre tespit etmektir. Bu amaçla kurulan tarla deneme sinde üç faktörün etkileri: a) Aşılama (.IQ~ aşısız, Ia= Azotek ve Iq= Entite), b) Mercimek çeşitleri ( kışlık olarak Pul-11 ve Kışlı k-Kır.51 çeşitleri, yazlık olarak Pul-11 ve Sultan-1 çeşitleri kullanılmış), c) Hasat zamanları (H1= çiçeklenme dönemi, H^- bakla dolum ve H3= olgunluk) araştırılmıştır. Sonuçlar, Kışlık çeşitlerin, yazlık çeşitlere oranla daha yüksek verim ve fiksasyon kapasitesine sahip olduğunu göstermiştir. Ortalama olarak, % Ndfa ve fikse edilen N miktarları sırasıyla; kışlık çeşitler için % 75.0 ve 7.0 kg N/da, yazlık çeşitler için % 70.0 ve 4.5 kg N/da olarak bulunmuştur. Ayrıca, çiçeklenme döneminde fikse edilen azot miktarı, diğer dönemlere oranla daha yüksek bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Biyolojik Azot Fiksasyonu, Mercimek, 15N Metodu
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF THE BIOLOGICAL DINITROGEN FIXATION POTENTIAL BY LENS CROPS CULTIVATED IN THE ANKARA REGION Ali Ibrahim AKIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Mehmet AKTAŞ 1994, Page: 61 Jury: Prof. Dr. Mehmet AKTAŞ Prof.Dr. Sevim ZABUNO?LU Prof. Dr. Kemal GÜR Lentil and chickpea are the main legume crops at the Central Anatolia and these crops are being intensively cultivated, espe cially in crop rotation system in the region. This investigation was carried out to determine N2 fixation potential of native winter and summer varieties of lentil which is of agronomic importance for the region by using 15N methodology. Therefore, in the field experiments, the effects of three factors namely; a) Inoculant ( I = non-inoculation, L = Azotek and Ig = Entite), b) Cultivars of lentil (Pul-11 and Kışlık-Kır.51 were used for winter, Pul-11 and Sultan-1 were used for summer treatments), c) Harvesting times (H-i= flowering stages, H2= Pod filling and Ho= physiological maturity) were investigated. The results showed that the winter cultivars of lentil have higher yields and N2 fixing capacities than summer cultivars. The averages of % Ndfa and N2 fixing capacity were 75.0 and 7.0 % kg N/da for winter cultivars, 70.0 and 4.5 % kg N/da for summer cultivars, respec tively. On the other hand, higher N2 fixation values were ob tained at flowering stages when compared to other growing stages.