Inventory models and an application
Envanter modelleri ve bir uygulama
  1. Tez No: 150446
  2. Yazar: ASLI KILIÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ ÇELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme ihtiyaç planlaması (MRP), üretim kaynakları planlaması (MRP II), tam zamanında üretim sistemi (TZÜ), karma sistemler, Material requirements planning (MRP), manufacturing resources planning (MRP IT), just-in-time (JIT) system, hybrid systems
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Artan nüfusa oranla, kaynakların kısıtlı olması, elde bulunanların en etkili şekilde kullanılmasını gerektirmektedir. Kuruluşlar, uluslararası rekabet ortamında ayakta kalabilmek için kısıtlı olan kaynaklarım, hassas ve etkin biçimde planlamaya ve yönetmeye ihtiyaç duymaktadırlar. Bu ihtiyaca cevap verebilmek amacıyla geliştirilen üretim planlama ve kontrol sistemleri arasında, malzeme ihtiyaç planlaması (MRP) sistemi ve tam zamanında üretim sistemi (TZÜ), dünyadaki pek çok kuruluşta oldukça geniş uygulama alam bulmuştur. Bu çalışma, kuruluşlarda yaygın olarak kullanılan MRP ve TZÜ sistemleri ile ilgili bilgiler vermek, sistemlerin avantaj ve dezavantajlarına dikkat çekmek ve daha etkin üretim yönetimi sistemleri oluşturma konusunda yapılan uygulamalara değinmek amacıyla hazrrlanmıştır. Bu amaçla, çalışmada öncelikle MRP ve TZÜ sistemleri detaylarıyla incelenmiş ve elektronik petrol pompaları üreten bir firmanın verileri kullanılarak, seçilen malzemelere ait malzeme ihtiyaç planları oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Limited resources in comparison with the increasing human population require the available resources to be utilized more efficiently. Companies need to plan and manage their limited resources very sensibly and effectively in order to survive in the competitive international market. The material requirements planning (MRP) and just-in-time (JTT) systems among the production planning and controlling systems which are developed for serving to this need have found a large field of application in many companies. This thesis aims to give information about the MRP and JTT systems which have found a wide field of application in many organization, to call attention to the advantages and disadvantages of these systems, and to mention other applications in regard to develop more efficient production management systems. For this purpose, in this thesis, first, the MRP and JIT systems are examined in detail and then material requirements plans for selected items are created by using data of a company which produces electronic petroleum pumps.