İnsan serumunda seçici elektrot (İSE) ile kalsiyum tayini
Determination of ionized calcium in human serum by ion-selective electrode (ISE)
- Tez No: 150464
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYATİ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Human serum, ion-selective electrode, ionized calcium concentration, calibration, lineer regression analysis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET İNSAN SERUMUNDA İYON SEÇİCİ ELEKTROT(ISE) İLE KALSİYUM TAYİNİ Suat TOGA Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabiîim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2004, 48 sayfa Danışman : Yrd. Doç. Dr. Hayati SARI Jüri : Yrd. Doç. Dr. Hayati SARI Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mustafa TÜZEN Jüri : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin ÖZYURT Bu çalışmada, insan serumunda iyonize olarak bulunan kalsiyumun, iyon seçici elektrot yardımıyla tayin edilmesi amaçlanmıştır. Bunun için sağlıklı ve değişik hastalık gruplarına sahip insanlardan kan örnekleri alınarak santrifüj ile serum kısımları ayrılıp, analiz edilinceye kadar + 4 °C'de buzdolabında saklanmıştır. Numunelerin analizi için düz ve silindirik membranlar imal edilerek, kalibrasyon çözeltileri ile çalışabilirlikleri ve tekrar ölçüm yapabilirlikleri test edilmiştir. Membranlar elektrot sistemlerine yerleştirilerek 25 °C'de Molspin potensiyometre cihazı ile mV olarak potansiyelleri ölçülmüş, regrasyon analizi ile de serum örneklerindeki iyonize kalsiyum konsantrasyonları hesap edilerek, literatürdeki diğer çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Buna göre, iyonize kalsiyum konsantrasyonları mmol L" olarak özetle şu değerler bulunmuştur. Erkekler için 1.37-2.47, kadınlar için 1.55-2.43, sigara içenler için 1.37-2.43, sigara içmeyenler için 1.52-2.47, en genç birey için 1.67, en yaşlı birey için 1.47, sağlıklı bireyler için 1.62-2.38 ve son olarak da sağlıklı olmayan bireyler için 1.37-2.47. Anahtar Keîimeier: însan serumu, iyon seçici elektrot, iyonize kalsiyum konsantrasyonu, kalibrasyon, lineer regrasyon analizi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF IONIZED CALCIUM IN HUMAN SERUM BY ION- SELECTIVE ELECTRODE (ISE) Suat TOGA Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natura! and Applied Science Department of Chemistry Science Master Thesis 2004$ 48 pages Supervisor : Asst. Prof. Dr. Hayati SARI Jury : Asst. Prof. Dr. Hayati SARI Jury : Asst. Prof. Dr. Mustafa TÜZEN Jury : Asst Prof. Dr. Hüseyin ÖZYURT In this study, ionized calcium concentration in human serum was determined by ion-selective electrode. For this, blood samples were taken from healthy and unhealthy people. Then the serum samples were separated by centrifuge apparatus and they were pun in a fridge at 4.0 C until analysis. For determination of serum samples, two kinds of membranes as flat and cylendirical were produced. Both membranes were controlled with calibrations solutions. After that, these membranes were put in a ion-selective elctrode system and the serum samples were measured by Molspin potentiometer. The values obtained were evaluated with lineer regression analysis. Ionized calcium concentrations were correlated with the most reliable literature values. As a result, ionized calcium values were changed as mmol. L"1 as following for men, women, smokers, nonsmokers, healthy people, unhealthy people, the youngest person and the eldest person respectively, 1.37-2.47, 1.55-2.43, 1.37-2.43, 1.52-2.47, 1.62-2.38, 1.37-2.47, 1.67 and 1.47.