Ceviz (Juglans regia L) kozası (meyve kabugu)'ndan boyar madde ekstraksiyonu: Yün, tüylü deri ve pamuklu kumaş bayama
Extraction of dyestuff from cocoon of walnut (Juglans regia L): Dyeing of wool, feathered-leather and cotton
  1. Tez No: 150483
  2. Yazar: NUSRET CAMCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADEM ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ceviz kozası (meyve kabuğu), mordan, boyar madde, yün, pamuklu kumaş, tüylü deri, Cocoon of walnut(outer covering of fruit), mordant, dyestuff, wool, cotton, feathered- leather
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
CEVİZ (Juglans regia L) KOZASI (MEYVE KABUGU)'NDAN BOYAR MADDE EKSTRAKSİYONU: YÜN, TÜYLÜ DERİ VE PAMUKLU KUMAŞ BOYAMA Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü »alı Yüksek Lisans Tezi Jüri : Prof. Dr. Zekerîya ALTUNER Jüri : Doç. Dr. Mustafa CEYLAN Bu çalışmada ceviz (Juglans regia L) kozası (meyve kabuğu) öğütülerek sulu ortamda ekstre edilerek boyarmadde elde edildi. Bi(NO;03.5H2O, FeS04.7Il20, Mn()2, Ni(N03)2, CuS04.5H20, CoCl2.6H20, K2Cr207, AÎK(S04)2 12H20, AgN03, ZnS04 gibi çeşitli geçiş elementleri tuzları mordan maddesi olarak kullanılarak yün, tüylü deri ve pamuklu kumaş numuneleri değişik pH-larda Ön mordanlama, birlikte mordanlama ve mordansız boyama yöntemlerine göre boyandı. Ön mordanlama, birlikte mordanlama ve mordansız boyama yöntemlerine göre 90 ' C de pH= 4-5 ve 7-8 de 34 adet yün numunesi, 95 C de pH= 8 de 17 adet pamuklu kumaş numunesi boyandı. Ön mordanlama, birlikte mordanlama, mordansız boyama ve kombine mordanlama yöntemlerine göre 45-50 °C de değişik pH'larda 54 adet tüylü deri numunesi, ayrıca istenilen tüylü deri renklerine ulaşabilmek için kızılağaç {alnus glutinosa L) yapraklarından elde edilen ekstrakt kullanılarak 7 adet tüylü deri numunesi boyandı. Renk kodları ve haslık testleri yapılarak en uygun boyama şartlan belirlendi.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT EXTRACTION OF DYESTUFF FROM COCOON OF WALNUT {juglans regia L): DYEING OF WOOL, FEATHERED-LEATHER AND COTTON Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry isters 2004, 40 Page Supervisor Jury Jury Prof. Dr. Adem ÖNAL Prof. Dr. Zekeriya ALTUNER Doç. Dr. Mustafa CEYLAN In present work, dyestuff was extracted by grind of the cocoon of walnut. Various transition metal salts such as Bi(N03)3.5H20, FeS04-7H20, Mn02, Ni(N03)2, CuS04.5II20, CoCl2.6H20, K2Cr207, A1K(S04)2.12H20, AgN03, ZnS04 were used as mordant agent. Wool, feathered leather and cotton samples were dyed using the pre- mordanting, together mordanting, last mordanting and unmordanting methods at various pH ranges. 34 Numbers of wooi at pH= 4-5 and 7-8 at 90 °C, 1 7 Numbers of cotton samples at pH= 8 at 95 C were dyed using pre- mordanting, together mordanting and unmordanting methods 54 Numbers of leathered- leather samples were dyed at various pH ranges at 45-50 °C using pre- mordanting, together mordanting, un mordanting and combined mordanting methods. In addition, to obtain the original colored feathered leather, 7 numbers of dyed feathered Leather samples were dyed using the extract isolated from common aider leaves besides the extract of walnut. Colour codes and fastness tests were performed and the best dyeing conditions were determined.