Asplenium trichomanes L. sensu lato (Aspleniaceae, Pteridophyta) üzerinde taksonomik araştırmalar
The taxonomic investigations on the Asplenium trichomans L. sensu lato (Aspleniaceae, Pteridophyta)
  1. Tez No: 150566
  2. Yazar: ÖMER KULAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN NURİ BENLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomy, Asplenium trichomanes L, Morphology, Turkey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Asplenium trichomanes L. scnsu lato [Aspleniaceae, Pteridophyta] ÜZERİNDE TAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR Ömer KULAK Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı : Yrd.Doç.Dr.Osman Nuri BENLİOĞIJ ÖZET Bu çalışma 2002 - 2003 yılları arasında Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplanan Asplenium trichomanes L. sensu lato üzerinde yapılan morfolojik ve anatomik incelemelere dayanmaktadır. Çalışma bölgesinden toplanan örneklerle herbaryum materyallerinin morfolojik ve anatomik karakterleri değerlendirilmiştir. Bu verilere göre bölgede dört alttürün, A. trichomanes L. subsp. trichomanes, A. trichomanes L. subsp. quadrivalens D. E. Meyer emend. Lovis, A. trichomanes L. subsp. inexpectans Lovis ve Asplenium trichomanes L. subsp. pachyrachis [Christ.J Lovis & Reichstein yayılış gösterdikleri belirlenmiştir. Bunlardan subsp. inexpectans ile subsp. pachyrachis Türkiye' den ilk defa toplanmıştır. Gelişmiş soruş ve spor keselerine sahip örneklerden mikroskobik preperatlar hazırlanmıştır. Sporangial içerik, spor uzunlukları ve stoma boyutlan ile ilgili veriler değerlendirilip, dört alt türün stoma ve spor uzunlukları ile ilgili çizelgeler, yaprak morfolojisi ile ilgili fotoğraflar çalışmaya eklenmiştir. Anahtar Kelimeler : Anatomi, Asplenium trichomanes, Morfoloji, Türkiye
Özet (Çeviri)
THE TAXONOMIC INVESTIGATIONS ON THE Asplenium trichomans L. sensu lato [Aspleniaceae, Pteridophyta]. ÖMER KULAK Department of Biology, M.S. Thesis, 2004 Thesis Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Osman Nuri BENLİO?LU SUMMARY This study is hased on morphological and anatomical investigations of Asplenium trichomancs E. sensu lato, collected from the various regions in Turkey between 2002-2003. The morphological and anatomical properties of materials, collected from study sites and herbarium specimens has been utilized. According to these data, distribution of four subspecies in the investigated region including A. triclıomanes L. subsp. trichomanes, A. trichomanes L. subsp. quadrivalens D.E. Meyer emend. Lovis, A. trichomanes, L. subsp. inexpectans Lovis and A. trichomanes L. subsp. pachyrachis [Christ.] Lovis & Reichstein were determined. These kind of subsp. inexpectans and subsp. pachyrachis had been firstly collected from Turkey. Microscopic slides of samples with nature sori and sporangia were prepared. Data on sporangial contents, lenght of spores and stomata were utilized. Also, tables on lenght of spores and stomata and photos concerned with the frond of morphology were added to this study.