Toplum, siyaset ve teknoloji ekseninde liberal demokrasinin sorunları ve yeni iletişim teknolojileri
The issues of liberal democracy on the axes of society, politics and technology and new communication technologies
- Tez No: 345989
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ERJEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Political Science, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toplum, Siyaset, Teknoloji, Liberal demokrasi, Meşruiyet, Politik üretim, Politik tüketim, Medya, Yeni iletişim teknolojileri, Sürekli demokrasi, Society, Politics, Technology, Liberal democracy, Legitimacy, Political production, Political consumption, Media, New communication technologies, Continuous democracy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Günümüzde demokrasi, bunalımlara uğramakta meşruiyet krizleriyle anılmaktadır. Liberal demokrasinin sorunları, temsil, meşruiyet ve katılımdır. Tarihsel süreçte iktidar farklı biçimler (dinsel, geleneksel, karizmatik...) almıştır. Aydınlanmayla birlikte bireyin önemi ve değeri artmış, iktidar adayları halkın rızasını aramak zorunda kalmıştır. Sanayi toplumunda, yönetici elitler iktidar için gerekli rızayı, kitle iletişim araçlarıyla üretmişlerdir. Özellikle 20. yüzyılda medya, siyasal işleyişte merkezi bir işlev yüklenmiş, kamuoyunun bekçi köpeği rolünü terk etmiştir. Siyasal işleyiş süreci toplumun talep ve beklentilerini karşılamaktan uzaklaşarak, toplumu siyasetten dışlamıştır. Demokrasi, seçkinlerin çıkarlarına hizmet eden, önceden hazırlanmış listelerin seçmenlere onaylatıldığı bir formaliteye dönüşmüştür. İletişim teknolojileri geliştikçe, iktidarlara meşruiyet pompalayan medya da gelişerek değişmiştir. Sanayi toplumunun siyasal ürünü olan liberal demokrasi modeli, enformasyon toplumunda işlevsiz kalmakta siyasal ihtiyaçları karşılamamaktadır. 20. Yüzyılın son çeyreğinde geleneksel iletişim araçlarına alternatif internet devreye girmiş, tek merkezden toplumun geneline, tek yönlü mesaj akıtan geleneksel medyadan farklı olarak; gayri merkezi yapısıyla demokratik kültürün yeşerebileceği bir iklim umudu doğurmuştur. Toplum, siyasetten şeffaflık, hesap verebilirlik ve güven beklemektedir. Toplumun, siyasal sisteme erişim ve katılım kanallarının arttırılması, güven ve meşruiyet krizinin çözülmesi gerekmektedir. Yeni iletişim teknolojileri, âdemi-merkezi niteliğiyle zaman içinde toplumun demokratik kültürünün inşasında etkili bir araç olabilir. Liberal demokrasinin kapıları toplumun tüm kesimlerine açılabilir. Siyasal bir özne olarak bireyin talepleri, yasalara sirayet ederek devlet politikalarında yaşayabilir. Enformasyon toplumunda birey, geleneksel medyanın sert kuşatmasından kurtularak, bizatihi kamuoyuna mesaj üreten kaynak aktör olabilir. Seçmen adına iş görmeyen temsil kurumları tasfiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
Today, the democracy called crisis of legitimacy and undergoes crises. The problems of liberal democracy are representation, legitimacy and participation of public. In history, goverment has taken different forms of power (religious, traditional, charismatic ...) by enlightenment, the importance and value of individual increased; candidates had to seek the consent of the people. In industrial society, the ruling elites obtained the necessary power by the mass media. Especially in the 20th century, the media undertook a central role in the political costruction, has abandoned the role of public watchdog. The political functioning excluded society from politics by moving away from meeting the demands and expectations of society. Democracy turned into a formality that serves the interests of the elite and pre-prepared lists approved voters. As result of the communication technologies evolve, the powers of legitimacy pumping media has advanced. Political model of liberal democracy is the product of industrial society and remain unfunctional and doesn?t meet the political needs in the information society. ln the last quarter of 20th century an alternative to the traditional means of communication, the internet, have been activated, from a single center to the whole society, as opposed to traditional media shedding one-way message; and it has risen the hope of a democratic culture with its decentralized structure. Society expects transparency and accountability from politics. It is necessery to increase access and participation of the society to the political system channels and to solve the crisis of trust and legitimacy. New communication technologies may be effective tools in time are in the democratic construction of culture of the society with it decentralized nature. The doors of the liberal democracy can be opened to all segments of society. Claims of individuals as a subject of political policies can live in state politics. In information society, individuals may be itself the source of generating public message after getting rid of hard siege of the traditional media. Institutions that do not represent the voter may be liquidated.