Poverty - environment nexus: European Union's dualist approach
Yoksulluk - çevre kısır döngüsü: Avrupa Birliği'nin çifte yaklaşımı
  1. Tez No: 150817
  2. Yazar: ANIL ÖZGE GÖKÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞULE GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, çevre, sürdürülebilir gelişme, PSRP, Avrupa Birliği, Poverty, environment, sustainable development, PRSPs, European Union
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma yoksulluk ve çevresel bozulma arasındaki etkileşimi irdelemeyi, uluslararası kuruluşlar ve Avrupa Birliği' nin her iki konuya yaklaşımları ile bu sorunsala vermiş oldukları yanıtları incelemeyi amaçlamıştır. Çevre ve yoksulluğun kavramsal düzeyde ve karşılıklı etkileşimlerinin incelenmesi, aralarındaki bağlantılar ile yoksullukla mücadele ve çevresel bozulma eğiliminin tersine çevirilmesinde tümleşik ve tutarlı bir yaklaşımın gereğim ortaya koymaktadır. BMÇP (UNEP), BMKP (UNDP), DB (WB), KÇF (GEF), SKK (CSD), EİKT (OECD) ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlar gündemlerinde yer alan bu iki soruna çözüm olarak sürdürülebilir gelişme hedeflerine erişmeye yönelik kapsamlı politikalar geliştirmişlerdir. Bu inceleme kapsamında, uluslararası aktörlerin ve AB 'nin yoksulluk-çevre etkileşimine yönelik politikalarının her ne kadar etkiliymiş izlenimini verseler de, aslında kopukluklar içerdiği ve bütünleşik olmaktan uzak olduğu örneklerle açıklanmıştır.. Çalışma, çevre-yoksulluk etkileşiminin içselleştirilemediği politika alanlarının varlığına ve ayrıca, sözkonusu politikaların kararlı eylemlere ve uygulamalara dönüşümünün de sınırlı olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the interactions between poverty and environmental degradation and the responses given by the international organisations and the EU. The analysis on poverty and environment, at the conceptual level and their interactions demonstrates the interrelatedness of the two issues and the need for an integrated and coherent response towards poverty alleviation and reversing environmental degradation. International organizations such as UNEP, UNDP, WB, GEF, CSD, OECD and the EU have the two issues on their agenda and have devised comprehensive sets of policies to achieve sustainable development objectives. The response of the international actors and the EU appears to be effective, however the analysis exemplifies the fragmentation and lack of coherency, as well as the existence of some policy areas that still fail to integrate poverty - environment interactions. Moreover, the reflection of the said policies into decisive actions and implementation has also remained limited.