Conceptual analysis of tourism: The case of Marmaris town in Turkey
Turizmin kavramsal analizi: Türkiye'de Marmaris kasabası örneği
  1. Tez No: 150857
  2. Yazar: ENİS GÜVENÇ TATAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ECEVİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Mekân, Temsil, Eşik, Gösteri, Türkiye, Tourism, Space, Representation, Liminality, Performance, Turkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu tez turizmin kavramsal analizleri ve bunun bir turist kasabasında çeşitli açılardan değerlendirilmesi ile ilgilidir. Bu çalışmada turizm, kültürel alanın uluslararası pazarlara sunulmasına ilişkin faaliyetleri kapsayan mekân-temelli bir olgu olarak ele alınmıştır. Buna göre turizm küresel ve yerel süreçlerin ilişkisi temelinde farklılığın inşasına, üretim ve iletimine ilişkin toplumsal, kültürel ve maddi müdahalelerin bütünlüğü olarak değerlendirir. Bu nedenle, turizm, turist alan ülkelerde toplumsal ve kültürel dönüşümlere neden olur. Bu süreçte, doğa, tarih, kültürel varlıklar ve 'yaşam biçimi', turizmin üretim ve tüketim sistemine gösterimsel, maddi ve hatta aktörlerin başanmlarmı içeren müdahaleler ile konu olur. Bu tezde turizm, çok yönlü niteliği nedeniyle, yerel topluluğun çeşitli kesimleri arasındaki farklardan kaynaklanan çekişmeli ve çelişmeli bir süreç olarak da değerlendirilir. Bu araştırmanın bulguları, Marmaris ve çevresinin inşasında 'doğa', 'gelenek', 'kozmopolitizm' ve 'köprü eğretüemelerinin' belirgin olduğunu gösterir. Bu çalışmada turist ve yerli ilişkilerinin gerçekleştiği mekânsal düzenlemenin Marmaris'in özgün yanım oluşturduğu, bu tip bir düzeneğin yerel topluluğun özellikle performansları aracığıyla turizm sürecine katılması sonucunu doğurduğu vurgulanmıştır. Ayrıca, turizm ve turizm dışı arasındaki ayrımların bulanık olması nedeniyle, turizm ile ilişkili çeşitli konular, kimlik, yerellik, gelenek, kültür ile de ilişkilendirilerek ele alındığından ve değerlendirildiğinden Marmaris'in çekişmeli bjr mekân haline geldiği ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis is concerned with the conceptual analysis of tourism and its evaluation from various perspectives in a tourist town. Tourism in this study is addressed as a space-based phenomenon compromising the activities supplying the cultural sphere to the international market. In this respect, tourism is evaluated as the integrity of social, cultural and material interventions germane to the construction, production and consumption of difference on the basis of the relationships of global and local processes. On this account tourism leads to social and cultural transitions on destination communities. In this process, nature, history, cultural assets and way of life become the subject to the production and consumption of tourism system through the interventions including representational, material and even the performance of actors. Because of its multidimensional characteristics, this thesis also evaluates tourism as a contested and controversial process stemming from the differences among various sections of local community. The findings of this study show that the metaphors of 'nature', 'tradition', 'cosmopolitism' and 'bridge' are remarkable in constructing Marmaris and environs. The spatial regulation in which tourist and local relationships are actualized have been emphasized as the distinctive characteristics of Marmaris, which brings about the consequence that local community participates in the tourism process via their performance. Besides, it has been put forward that because the distinctions between tourism and non-tourism is blurred and because various issues regarding tourism are evaluated in relation with identity, locality, tradition and culture, Marmaris has become a contested space.