Turizm ve tarımsal faaliyetlere bünyelerinde birlikte yer veren işletmelerin ekonomik analizi: Nevşehir ili Avonos ve Ürgüp ilçeleri örneği
Economic analysis of farms occupying tourism and agricultural activities in their structure together: The case of avanos and Urgup districts of Nevşehir province
- Tez No: 150990
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HARUN TANRIVERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Agriculture and Tourism, Farm Income and Household Income, Share of Tourism in Household Income, Tendency of Producers Towards Tourism
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TURİZM VE TARIMSAL FAALİYETLERE BÜNYELERİNDE BİRLİKTE YER VEREN İŞLETMELERİN EKONOMİK ANALİZİ: NEVŞEHİR İLİ AVANOS VE ÜRGÜP İLÇELERİ ÖRNEĞİ Hasan ŞANLI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Harun TANRTVERMİŞ Bu araştırmanın amacı, taran işletmelerinin gelirlerine turizmin katkısının analiz edilmesidir. Araştırmada Nevşehir İli Avanos ve Ürgüp İlçeleri'nde turizm ve tarımsal faaliyetlere bünyelerinde birlikte yer veren işletmeler incelenmiştir. Araştırmada kullanılan veriler 2001-2002 üretim yıllarına ait olup, seçilen köylerde tam sayım yöntemi ile saptanan toplam 55 işletmeden anketle toplanmıştır. İncelenen işletmelerin üretim faktörleri varlıkları, sermaye yapılan ve yıllık faaliyet sonuçlan değerlendirilmiş, tarım ve tarım dışı gelirleri kaynaklarına göre analiz edilmiştir. İşletmelerin ortalama arazi varlığı 111,7 dekar, toplam nüfus 4,15 kişi, işgücü varlığı 2,88 EİB ve atıl işgücü oram ise % 33,14 olarak saptanmıştır. Turizmin aile işgücünü değerlendirme oram % 7,14'tür. işletmelerin aktif toplamının % 86,06'sı sabit ve % 13,94'ü işletme sermayesidir. Aktiflerin % 79,47'si öz kaynaklar ve % 20,53 'ü ise yabancı kaynaklarla finanse edilmiştir. İşletmelerde tarımsal gelir 10.952.351.440 TL olarak saptanmış olup, bu değer yeter tarımsal gelirden 2,19 kat daha yüksektir. İşletmelerde rantabilite oranlan % 10'dan daha yüksek olup, bu oranlar işletmecilik yönünden tatminkar olarak değerlendirilmiştir. Toplam aile geliri 13.157.152.630 TL olarak saptanmış gelirin % 83,24'ünü tarımsal faaliyet ve % 16,22'si ise turizme yönelik faaliyetlerden sağlanmaktadır. Bu sonuçlara göre, yörede turizme yönelik faaliyetler tarımı tamamlayıcı niteliktedir. İşletmeler genelde turizm faaliyetlerim sürdürme eğiliminde olup, turizmin yıl boyunca sürdürülmesi ve çeşitlendirilmesi önerilmektedir. 2004, 117 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tanm ve Turizm, Tanmsal Gelir ve Aile Geliri, Turizmin Aile Geliri İçindeki Payı, Üreticilerin Turizme Yönelik Eğilimleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ECONOMIC ANALYSIS OF FARMS OCCUPYING TOURISM AND AGRICULTURAL ACTIVITIES IN THEIR STRUCTURE TOGETHER: THE CASE OF AVANOS AND URGUP DISTRICTS OF NEVŞEHİR PROVINCE Hasan ŞANLI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Harun TANRTVERMÎŞ The aim of this research was to analyze contribution of tourism to income of agricultural enterprises. In this research, farms occupying tourism and agricultural activities in their structure together in Avanos and Urgup Districts of Nevşehir Province were analyzed. Data used in this research belong to 2001-2002 production year was gathered by survey from 55 enterprises obtained full census method. Existence of production factors, capital structure and results of annual activities of investigated enterprises was evaluated, agricultural and non-agricultural incomes were analyzed according to their source. Average farm size was obtained 11.17 hectare, total population was 4.15 persons, labor force was 2.8 standard man labor force unit and the unemployed ratio was 33.14 %. Evaluation ratio of household labour force in tourism was 7.14 %. In enterprises 86.06 % of total assets was fixed capital and 13.94 % was operating capital. 79.47 % of all assets were financed by equity capital, 20.53 % by depts. In farms, farm income was obtained as 10.952.351.440 TL, this value was 2.19 times higher than sufficient farm income. Ratios of profitability in farms were higher than 10 % and these ratios were evaluated satisfactory from the point of view of managing business. Total household income was determined as 13.157.152.630 TL, 83.24 % of this obtained from agricultural activities and 16.22 % from activities towards tourism. According to these results tourism activities in the area was supplementary characteristic. Enterprises generally have a tendency to sustain tourism activities, development and diversification of tourism activities through out year is suggested. 2004, 117 pages