Mitokondriyal DNA mutasyonlarının işitme kaybı ile bağlantısının Türkiye populasyonunda incelenmesi
Mitochondrial DNA mutations and hearing loss in Turkish population
- Tez No: 151129
- Danışmanlar: PROF.DR. CEVAT AYVALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mitochondrial DNA mutations, Deafness, Hearing loss, Aminoglycoside toxicity, Turkish population
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Doktora Tezi MİTOKONDRİAL DNA MUTASYONLARININ İŞİTME KAYBI İLE BAĞLANTISININ TÜRKİYE POPULASYONUNDA İNCELENMESİ M. TUrker DUMAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cevat Ayvalı Mitokondri, hücrenin enerji ihtiyacını sağlamakla görevli olduğundan mitokondri DNA'smda oluşan hasarlar hücrede ATP üretiminin düşmesine neden olur. Canlıların enerji ihtiyaçlarından dolayı ATP üretiminde oluşacak yetersizlikler pek çok organ sisteminde bozukluklara yol açar. Mitokondriyal DNA da oluşan bazı mutasyonlar iç kulakta, sensörnöral işitme kaybına neden olur. İşitme kaybı yaklaşık 1 000 yeni doğanda bir görülme şıklığıyla en yaygın sağlık sorunlarındandır. Mitokondriyal DNA'da bulunan 12srRNA ve tRNA1T**“' genleri sağırlık yapan mitokondriyal DNA mutasyonlarının yoğunlaştığı genlerdir, özellikle !2srRNA genindeki A1555G mutasyonu, sağırlıktaki oranı bazı ülkelerde %20 ye kadar çıkabilen, aminoglikozit içeren antibiyotiklerle indüklenebilen oldukça yaygın bir mitokondriyal mutasyondur. Yine 12srRNA genindeki delT961Cn, IRNA*1*”“1' genindeki A7445G, T7510C ve T75UC, sağırlık yaptıkları bildirilen mitokondriyal DNA mutasyonlarıdır. Bu çalışmanın amacı, mitokondriyal AI555G, delT961Cn, A7445G, T7510C ve T751 İC mutasyonlarının Türkiye'de işitme kaybının altında yatan genetik nedenler arasında olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışmaya Türkiye'nin değişik illerindeki işitme engelliler okullarından yaklaşık 200 öğrenci alınmıştır. İşitme engelli bu kişilerin DNA'ları polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile çoğaltıldıktan sonra kesim parçacıkları uzunluk polimorfizmi (RFLP) ve dizi analizi teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Kontrol grubu olarak seçilen yaklaşık 100 sağlıklı kişinin delT96ICn mutasyonu taşıyıp taşımadığına bakılmıştır. Elde edilen sonuçlar Türkiye'de işitme kaybına yol açan en yaygın mitokondriyal bozukluğun, toplam üç kişide saptanmış olan %1.5 sıklıktaki A1555G mutasyonu olduğunu göstermektedir. DelT961Cn mutasyonu ise bir kişide (%0.5) saptanmıştır. Bu mutasyon sağlıklı grupta saptanamamıştır. İşitme engelli iki kişide (%1) T961G polimorfizmi bulunmuştur. tRNA**T”genindeki A7445G, T75I0C ve T7511C mutasyonlarına incelediğimiz yaklaşık 200 işitme engellide rastlanmamıştır. AI555G mutasyonunu taşıyan üç hasta ve ailelerine genetik danışma verilerek bu mutasyonu taşıyan diğer aile fertlerinin de aminoglikozitleri içeren antibiyotikleri kullanmamaları gerektiği anlatılmıştır. 2004, 58 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Mitokondriyal DNA mutasyonları, İşitme kaybı, Sağırlık, Aminoglikozit toksisitesi, Türkiye populasyonu.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT Ph.D. Thesis MITOCHONDRIAL DNA MUTATIONS AND HEARING LOSS IN TURKISH POPULATION M. Türker DUMAN Ankara University School of Science Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. Cevat Ayvalı Because mitochondria are responsible of providing energy in the cell, the defects that occur in the mitochondrial DNA reduce ATP level of the cell. Low ATP levels result with some disorders in a number of organ systems including inner ear. Sensorineural hearing loss is the one of the diseases that occurs as a result of mitochondrial DNA mutations. Hearing loss is the most common sensory defect in human, approximately 1 in 1000 children is affected at birth. The mutations in the mitochondrial DNA which are responsible from hearing loss are mostly found in 12srRNA and tRNA“”T*0 genes. Especially A1555G mutation of the 12srRNA is the most common mitochondrial defect causing deafness, in some countries the ratio of the mutation is 20%. The mutation is induced with the exposure to aminoglycoside anthibiotics. Also delT96ICn in the 12srRNA gene and A7445G, T7510C, T751 1C in the tRNA*“*”0“ gene are the other mutations that are known to cause hearing loss. The aim of the study is to determine the presence of A1555G, delT961Cn, A7445G, T7510C, T751IC mutations in the deafs of Turkey. Aproximately 200 children from students of schools for the deaf from different parts of Turkey were screened. DNA samples of hearing impaired patients were examined by PCR, RFLP and DNA squencing techniques. Approximately 100 healty control were screened for delT961Cn mutation to determine the carrier frequency of the mutation. The results show that, the most frequent mitochondrial DNA mutation in Turkey is A1555G (1.5%). DelT961Cn mutation was found in one deaf patient and none in healty controls. Two hearing impaired patients were found to carry T961G polymorphism. A7445G, T75I0C, T75IIC mutations in the tRNA”*“1”gene were absent in 200 hearing impaired student from different parts of Turkey. Three patient who are carrying A1555G mutation and their parents were informed about the mutation and the risk of aminoglicoside anthibiotics. 2004,58 pages