Engeceli Liman (Mordoğan)'da kurulmuş olan balık üretim çiftliğinin bentik organizmalar üzerine etkileri
Impact of fish farming on benthic organisms in Engeceli Bight (Mordağan)
- Tez No: 151172
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN AVNİ BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: AkuatoltürJrirlilik, benthos, crustacea
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Türkiye'de denizel ortamda yetiştiricilik faaliyetleri 1994 yılından beri hızla gelişmektedir. Genelde, yan kapalı kıyısal alanlarda yer alan yüzer ağ kafesler yardımıyla bu aktivite sürdürülmektedir. Yoğun olarak üretim yapılan ağ kafeslerde ortamdaki bazı bentik bileşenlerin kompozisyonu yayılımı ve yapısı etkilenmektedir. Bu çalışma balık çifliklerinin bentik organizmalar üzerine yaptığı etkiyi araştırır ve İzmir Körfezi'nin kuzeybatısında yer alan Engeceli Limanı'nda Nisan 2001 'den Şubat 2002'ye kadar olan 4 aylık dönemleri kapsar. Örnekler, yetiştiricilik faaliyetlerinden yoğun olarak etkilenen iki nokta (İstasyon 1 ve 2) ile bu faaliyetin dışında kalan bir noktadan (İstasyon 3) alınmıştır. Bentik fauna istasyonlara ve dönemlere bağlı olarak büyük değişiklikler göstermiştir. Kafeslerin aranda yer alan 2 numaralı istasyonda, baskın grup poliketlerdir. Grup bolluklarından hesaplanan Çeşitlilik (H') ve Evenness (J') İndeks değerleri poliketlerin yoğunluğu ile çok sıkı ilişkilidir. Tüm istasyonlarda yer alan temel gruplar Polychaeta, Crustacea, Mollusca, Nematoda, ve Nemertinea' dır. Faunal kompozisyon ile fiziko-kiyasal parametreler (çözünmüş oksijen miktarı, sedimanda karbon miktarı gibi) arasında iyi bir bağıntı vardır. Krustaselerden kirlilik indikatörü olarak değerlendirilen Corophium acuîum ve Ampelisca sarsii türlerine sadece 2 numaralı istasyonda rastlanmıştır. Sonuç olarak, balık çiftliğinin aktivitesi 1 ve 2 numaralı istasyonlarda bentik komünite kompozisyonun, ötrofik ortamlarda belirlenen sonuçlara benzer şekilde etkiler.
Özet (Çeviri)
In Turkey, marine fish farming industry has been developing rapidly since 1994. In general, floating cages located in the semi-enclosed coastal basins are used for this activity. The intense production of fish in net cages has impacts on structure, distribution and composition of some benthic components. This study focused on the effects of waste from a fish farm on the benthos. It covers a time period of four quarters from April 2001 to February 2002 on the northwestern part of the Izmir bay (Engeceli Harbor). Samples were collected from two sites affected intensively by culture activities (Stations 1 and 2) and a site located out of this activity (Station 3). The benthic fauna showed marked variations in different quarters and stations. In the Station 2, which was directly beneath of the cages, the dominant group was Polychaeta. The Diversity Index (H') and Evenness Index (J') values calculated from group abundances were strictly related to Polychaeta abundance. In all stations, the main groups were Polychaeta, Crustacea, Mollusca Nematoda and Nemertinea. A good correlation has been found between the physico-chemical parameters such as dissolved oxygen, carbon content of sediment samples and faunal composition. Of the crustaceans, Cowphium acutum and Ampelisca sarsii considered as pollution indicator species were only found at Station 2. The results show the fish fanning activity affected intensively benthic community composition at the stations 1 and 2 as other incidents of organic enrichment.Key words :Aquaculture,pollution,benthos,crustacea