Binek otomobillerin ön aksında kullanılan çift enine yönvericili askı sisteminin yol şartlarına bağlı olarak gerilme analizinin sonlu elemanlar yöntemiyle incelenmesi
Finite element stress analysis of front axle double wishbone suspension systems of vehicles for various roal conditions
- Tez No: 151192
- Danışmanlar: PROF.DR. SEFA KURALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çift enine yönverici, Tekerlek askı sistemi, Gerilme analizi, Katı modelleme, I-DEAS, Sonlu elemanlar yöntemi, Double wishbone, Suspension system, Stress analysis, Solid modeling, I-DEAS, Finite elements method
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Tekerlek askı sistemlerinin yerine getirmesi gereken iki ana işlev vardır: 1. Taşıtm desteklenmesi, 2. Şasinin hareketin herhangi bir düzlemindeki dengesizliklerden izole edilmesi. Askı sistemi, yol düzgtosüzlüMerinin (örneğin tümsekler), kavisli yolların, eğimli düzlemlerin, aracın ivmelenmesinin/yavaşlamasının ve bütün bu faktörlerin kombinasyonunun yol açtığı engellerin üstesinden gelebilmelidir. Söz konusu faktörlerin tümü seyir esnasında yolcunun konforsuzluğuna ve ayrıca yol/lastik arasındaki tutunmada bir kayba neden olabilir. Bu çalışmada, çeşitli yol şartlan için gerilme analizi yapmak suretiyle Çift Enine Yönvericili Askı Sistemi üzerinde ortaya çıkan kritik gerilmeleri belirlemek ve gerekirse konstrüktif tedbirler önermek amaçlanmıştır. Gerilme analizi Sonlu Elemanlar Yöntemini temel alan I-DEAS kullanılarak yapılmıştır. Gerilme analizi için, öncelikle çeşitli yol şartlarında sistem üzerindeki kuvvetler hesaplanmış ve parçaların katı modellemesi yapılmıştır. Daha sonra parçaların malzeme özellikleri, sınır koşulları ve sistem üzerindeki kuvvetler tanıtılmıştır. Son olarak, sistemin sonlu eleman modelleri ağ yapışma çevrilmiş ve analiz yapılmıştır. Gerilme analizi için aşağıdaki yol şartları göz önünde bulundurulmuştur: ? Aracın virajda frenlenme konumu, ? Aracın viraj da tümsekten geçiş konumu, ? Aracın virajda bloke frenlenme konumu, ? Aracın virajda çukura girme konumu.
Özet (Çeviri)
There are two main functions that suspension systems have to fulfil: 1. Supporting the vehicle, 2. Isolating the shassy from instabilities in any plane of movement. The suspension system has to be able to cope with irregularities in the road (i.e. bumps), cambered roads, inclined planes, the cars acceleration/deceleration and any combination of the above factors. These factors all lead to passenger discomfort and can lead to a loss of traction between the wheels and the road. In this study, it is taken as a goal to determine the critical stresses occuring on the Double Wishbone Suspension System by making stress analysis for various road conditions and to recommend constructive precautions if necessary. Stress analysis is made by using I-DEAS which is based on Finite Elements Method. For the stress analysis, first, forces on the system in various road conditions are calculated and solid modeling of the parts are made. Then material features of the parts, boundary conditions and forces on the system are introduced. Finally, finite element models that belong to the system are meshed and the analysis is made. The following road conditions are taken into consideration for the stress analysis: ? Position of the vehicle braking on road bend ? Position of the vehicle at bump on road bend ? Position of the vehicle blocked braking on road bend ? Position of the vehicle at hollow on road bend