Computerization of optimum berth planning of container terminals
Konteyner terminallerindeki yanaşma yerlerinin bilgisayar yardımı ile planlaması
  1. Tez No: 151243
  2. Yazar: ALPER ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DOĞAN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Liman planlama, optimum rıhtım optimizasyonu, trafik tahmini, yanaşma yeri, kuyruk sistemleri, Port planning, optimum berth optimization, berth, traffic forecasting, queuing systems
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bir limana gelen gemi sayısına bağlı olarak en uygun gemi yanaşma yeri sayısının seçilmesi bazı kabullerle ve formüllerle hesaplanır.Bu hesaplamalar uzun ve zaman alıcıdır. Bu amaçla istenileni verebilecek kıyı mühendislerine yönelik bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Program hızlı hesap ve doğru çözümleri ile kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır. Programa OBP (Optimum Berth Planning) adı verilmiştir. Program bir limana gelen gemi sayısına bağlı olarak gelecek yıllara ait trafik tahmini hesaplamalarım da yapmaktadır. En uygun yanaşma yeri sayışım bulmak için deterministik ve kuyruk metoduyla çözümlemeler yapmaktadır. OBP programı ile hesap yapmak için limana gelen belli bir zamandaki gemi sayılarının, limana gelen gemi varış dağılımının ve servis zamanının bilinmesi gerekmektedir. Bu veriler program tarafından çözümlerde kullanılmak üzere kullanıcıdan istenecektir. Hesaplamalarda İzmir limanı konteynır gemi verileri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The calculations to choose the optimum berth number according to the number of ships that come to the port with acceptations and formulations are done and these calculations take long time. For this reason computer software has been prepared. Program provides facility in working for users. The name OBP is given to the program. Program also makes it possible to forecast the future traffic according to the number of ships that come to the port. To find the optimum berth number the queue method and deterministic method are used to make solutions. In the calculation of berth planning with OBP program; the number of ships that came in the same day, the number of ships that came most in the same day, the day that the port provides service and the service time are wanted from the user. In calculations used data of container vessels for Izmir port